sociala medier

SJ är med på twittertåget

fredag, 18 december, 2009

sj på twitter

Sedan en tid tillbaka satsar SJ på närvaro i de sociala medierna och finns numera på Twitter.

Tidigare kunde twittrandet kring SJ stundals vara ganska hätskt. Det är det fortfarande ibland, men faktiskt har det nog lugnat ner sig lite i och med deras inträde på Twitter. Även om sj-twittrarna inte kan göra något åt anhopningar, förseningar och otrevlig personal, så kan de åtminstone bemöta kritik och svara på frågor. För faktum är att sj-twittrarna sköter sig bra, de lyssnar, svarar och hjälper till.

”Den stora tillströmningen till SJ­_AB är mycket glädjande och visar att det finns ett stort intresse bland resenärer och allmänhet” säger SJs kommunikationsdirektörMyNewsdesk.

Nja. Bättre vore att byta ut ”resenärer och allmänhet” mot ”twittrare”.

Förhoppningsvis får vi fler twittrare framöver, men idag sägs det vara runt 100.000 svenskar som twittrar, dvs endast ca en promille av Sveriges befolkning. Någon ”allmänhet” är det alltså inte tal om, inte än i alla fall.

SJ har på kort tid fått ovanligt många så kallade followers, personer som läser och aktivt kan delta i dialog på twitter. I dagsläget följer ca 1.300 personer/resenärer SJ på twitter. Men i sammanhanget och jämfört med att SJ dagligen har 115.000 resenärer (och 4.000 anställda) så är det ju faktiskt ganska få. 

Men! Även om publiken inte är så stor och trots att intåg i sociala medier inte löser faktiska grundproblem, så kan det vara ett bra sätt att skapa dialog, bemöta kritik och upptäcka problem i tid. Sett på lång sikt är det förmodligen ett mycket klokt val att som företag välja att använda sig av sociala medier för olika ändamål.

Därför är det glädjande att ett så stort företag som SJ tar sociala medier på allvar och att etableringen på twitter är en strategisk satsning som ingår i företagets kommunikationsstrategi. SJ verkar även ha planer för Facebook framöver och då lär man ju nå ut till en bredare massa. Det finns närmare 3 miljoner svenskar på Facebook.

Läs mer om sociala medier: Marknadsföring och kommunikation i sociala medier. Kuriosa: SJ heter SJ_AB på Twitter, deras motsats heter BA_JS… Bloggar om SJ på twitter: Jesper Svensson, Niklas Jacobsen, Kakbit. Foto: Flickr/Nafmo

RELATERAT INNEHÅLL


5 kommentarer till “SJ är med på twittertåget”

 1. Kreafon Reklam & säger:

  Bloggat: SJ är med på twittertåget! http://bit.ly/5kUEXR

 2. Kreafon Reklam&PR säger:

  Bloggat: SJ är med på twittertåget! http://bit.ly/5kUEXR

 3. Lena Carlsson säger:

  RT @kreafon: Bloggat: SJ är med på twittertåget! http://bit.ly/5kUEXR

 4. Lena Carlsson säger:

  @SJ_AB Välkomna att läsa och kommentera! :) http://bit.ly/5kUEXR

 5. SJ AB säger:

  Kloka tankar kring sociala medier! Facebook nästa. RT @lena_carlsson: @SJ_AB Välkomna att läsa och kommentera! :) http://bit.ly/5kUEXR

Skriv en kommentar/fråga

Kommentera gärna! Skriv "anonym" i namnfältet om du vill vara anonym. Din e-post blir inte synlig för andra än bloggens administratörer. Vi förhandsgranskar alla kommentarer, därför kan det ta en stund innan din kommentar blir synlig. Olämpliga kommentarer (kränkningar, spam o.dyl) publiceras inte.