Om marknadsföring, kommunikation & utveckling sedan 2008


sociala medier

Riktlinjer för sociala medier i kommun och landsting

torsdag, 29 april, 2010

sociala medier i kommun och landsting

Idag har Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) haft konferens och presenterat nya riktlinjer och råd för kommuner och landsting som kommunicerar i sociala medier. Ett juridiskt PM, Sociala medier och offentligheten, finns som pdf. Konferensen direktsändes via Bambuser och det twittrades en hel del under dagen.

SKL:s genomgång är ett välkommet stöd för offentliga verksamheter som vill vara aktiva i sociala medier, samtidigt som det är långt ifrån allt som är glasklart. Juridiken kan inte ge svar på alla frågor och det finns de som har synpunkter på formuleringen av råden i checklistan.

Genomgången berör kommunikation där man själv är initiativtagare, men så är ju inte alltid fallet i de sociala mediernas värld, där merparten av innehållet består av så kallat användargenererat innehåll. En annan intressant fråga är därför kommuners agerande kring kommunikation som uppstår användarnas initiativ.

Går det att ha en beredskap inför eventuella drev i sociala medier och hur bör i så fall den se ut?

Läs mer: Fritt fram för sociala medier (SKL pressmeddelande), Nya regler för kommunala twittrare (DN), Nya regler för hur kommuner får twittra (IDG), Är sociala medier något för er kommun? (Dagens Samhälle), Karlskoga kommuns presentation från dagen, Kommunbloggarna får nya riktlinjer (Svd). Bloggar: Peter Alsbjer, Selig, Socialstyrelsens utvecklingsblogg, Helsingborg, Åsa Wikström, Doktor Spinn Illustration: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


8 kommentarer till “Riktlinjer för sociala medier i kommun och landsting”

 1. Tweets that mention Kreafonbloggen » Blog Archive » Riktlinjer för sociala medier i kommun och landsting -- Topsy.com säger:

  […] This post was mentioned on Twitter by loggbok. loggbok said: Shared: Riktlinjer för sociala medier i kommun och landsting http://bit.ly/cm6tfJ […]

 2. loggbok säger:

  Shared: Riktlinjer för sociala medier i kommun och landsting http://bit.ly/cm6tfJ

 3. Christians dagbok – 2010-04-30 | En sur karamell säger:

  […] Shared Riktlinjer för sociala medier i kommun och landsting. […]

 4. Ola Rynge säger:

  Riktlinjer för sociala medier i kommun och landsting:
  Idag har Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) haft konfere… http://bit.ly/92sPIr

 5. Veckan som gick – vecka 17 « Same Same But Different säger:

  […] kommunpolitiker och tjänstemän riktlinjer för användande av sociala medier. Tummen upp! Mer i Kreafonbloggen. Och vad gäller twittrande politiker är det här bra skrivet: “Men det finns ingen plats […]

 6. Kreafonbloggen » Blog Archive » Utbildningsdag i Malmö säger:

  […] Temat för dagen var sociala medier i offentliga verksamheter. Hur kan en kommun och dess verksamheter ta tillvara på möjligheter med sociala medier och vad finns det för risker? Kommunikativa aspekter varvades med juridiska och vi berörde även SKL:s riktlinjer. […]

 7. Riktlinjer för sociala medier i kommuner – allmän och offentlig handling säger:

  […] så framför hon alla frågor till juristerna, får återförande till oss alla. Många har bloggat om ämnet, ex kopplat till DN´s artikel. Jag avvaktar […]

 8. Ansvar för andras kommentarer | Kreafonbloggen säger:

  […] som publiceras i sociala medier. På SKL, som i väntan på statliga riktlinjer tog fram riktlinjer för användning av sociala medier i kommuner och landsting i våras, har man ännu inte tagit ställning till Datainspektionens […]

Skriv en kommentar/fråga

Kommentera gärna! Skriv "anonym" i namnfältet om du vill vara anonym. Din e-post blir inte synlig för andra än bloggens administratörer. Vi förhandsgranskar alla kommentarer, därför kan det ta en stund innan din kommentar blir synlig. Olämpliga kommentarer (kränkningar, spam o.dyl) publiceras inte.