forskning, undersökning, statistiksociala medier

Policy för sociala medier?

torsdag, 4 november, 2010
RELATERAT INNEHÅLL

sociala medier

Enligt en global undersökning är det många företag som saknar en sociala medier-policy för hur anställda får använda sociala medier. Och det är inte bara företag som saknar policy. Regeringen saknar policy för användning av till exempel Facebook och i en undersökning genomförd av e-delegationen svarar endast fem procent av myndigheterna att de har en beslutad policy för hantering av sociala medier (sommaren 2010).

I många fall är det självklarheter och sunt förnuft som gäller. I andra fall kan det vara klurigare. Exempelvis är det olika bestämmelser beroende på om man är anställd inom privat näringsliv eller inom offentlig sektor:

”Du som arbetar privat kan inte sitta på sociala medier och kritisera din arbetsgivare. Det är en oerhört viktig skillnad. Du kan alltså bli uppsagd om du kritiserar Carema, men inte om du jobbar i landstinget” sa chefsjurist i Landstinget i Uppsala län nyligen på ett frukostseminarium om sociala medier.

Läs mer: Boken Marknadsföring och kommunikation i sociala medier (s 143-150, Egna riktlinjer). Om e-delegationens enkätundersökning (pdf). Sociala medier skapar huvudbry, Dagens Medicin. 9 av 10 finns på Facebook, SvD om svenska kulturinstitutioner på Facebook. Nästan varannan myndighet använder sociala medier, enligt undersökning genomförd av e-delegationen.9 kommentarer till “Policy för sociala medier?”

 1. Kreafon Reklam&PR säger:

  Många företag och organisationer saknar policy för sociala medier http://bit.ly/dqUbuX

 2. Jenny Chiem säger:

  RT @kreafon: Många företag och organisationer saknar policy för sociala medier http://bit.ly/dqUbuX

 3. Anders Gerestrand säger:

  RT @kreafon: Många företag och organisationer saknar policy för sociala medier http://bit.ly/dqUbuX

 4. Simon Zetterberg säger:

  Policy för sociala medier? http://ff.im/-tbe3h

 5. Simon Zetterberg säger:

  Policy för sociala medier? http://ff.im/-tbe3h

 6. Mattias Jansson säger:

  Regelverket skiljer sig ju mycket riktigt mellan privata och offentliga organisationer, men det rör framförallt vad du kan göra som privatperson. Den som uttalar sig för företaget eller kommunens räkning gör det som en del av sin anställning, varför det budskapet kan styras i båda organisationerna.
  En policy för sociala medier rör ju det professionella användandet, så vad är skillnaden?
  Dessutom anser jag inte att policy alltid behövs http://kommunchef.com/2010/10/strategi-for-larande-inte-makt/
  Men vi har en :)

 7. Lena (Kreafon) säger:

  Tack alla för twittrande!

  Mattias, Jag instämmer i det du skriver i blogginlägget. Självklart ska man inte heller göra något ”bara för att”. Jag tror också att det råder en viss förvirring (dvs att olika personer menar olika saker, kring ”policy” och ”strategi”). Vad är det? Innehåll? För vem?

  Om man som företag eller organisation tar fram en policy eller en strategi för något, tror jag att en bra början är att alla vet om att den finns, varför och vad det betyder.

  Jag tror inte heller att det alltid måste finnas en policy, men förhoppningsvis kan en lättbegriplig och lättillgänglig policy vara till hjälp för att skapa trygghet och undvika onödiga missförstånd.

 8. Mattias Jansson säger:

  Då är vi överens :)

 9. Kommunchef kommenterar – 5 November, 2010 säger:

  [...] Policy för sociala medier? | Kreafonbloggen – Regelverket skiljer sig ju mycket riktigt mellan privata och offentliga organisationer, men det rör framförallt vad du kan göra som privatperson. Den som uttalar sig för företaget eller kommunens räkning gör det som en del av sin anställning, varför det budskapet kan styras i båda organisationerna. En policy för sociala medier rör ju det professionella användandet, så vad är skillnaden? Dessutom anser jag inte att policy alltid behövs http://kommunchef.com/2010/10/strategi-for-larande-inte-makt/ Men vi har en :) [...]

Skriv en kommentar/fråga

Kommentera gärna! Skriv "anonym" i namnfältet om du vill vara anonym. Din e-post blir inte synlig för andra än bloggens administratörer. Vi förhandsgranskar alla kommentarer, därför kan det ta en stund innan din kommentar blir synlig. Olämpliga kommentarer (kränkningar, spam o.dyl) publiceras inte.