Om marknadsföring, kommunikation & utveckling sedan 2008


internet & teknik

Digitala påskägg skapar snackisar

tisdag, 19 april, 2011

påskägg

En del spel, program och hemsidor innehåller gömda bonusbitar som kallas för påskägg. Det kan handla om spel, bilder, filmer, texter och så vidare. Påskägg kan vara ett utomordentligt sätt att skapa snackisar på.

Fenomenet uppstod antagligen redan under 1970-talet, men har sedan dess blivit allt mer populärt. Microsoft brukade ha många påskägg i sina program, som flygsimulatorn i Excel 97 eller en liten låt i Winword 2000. Nuförtiden är det inte ovanligt att DVD:er har dolt innehåll med utklippta scener och dylikt.

Google har också många påskägg. Om du ber om vägbeskrivning på Google Maps från Japan till Kina, så kommer de föreslå att du åker vattenskoter över Stilla Havet. Om man tittar på baksidan av Sydney Opera House i Google Earth, så står tydligen krokodiljägaren Steve Irwin där och brottas med en, just det, krokodil.

Men ett mer omtalat påskägg gjordes 1996 av Jacques Servin som var trött på macho-kulturen på sin arbetsplats, där man utvecklade spelet SimCopter. När spelet släpptes hade det en detalj som bara han visste om: på vissa datum dyker det upp halvnakna män som kysser varandra i spelet.

Servin fick sparken, men hans påskägg blev vida omtalat. Idag är han en av de största namnen inom dylikt medie-spexande. Tänk vad mycket ett litet påskägg kan betyda!

RELATERAT INNEHÅLL


6 kommentarer till “Digitala påskägg skapar snackisar”

 1. Helen Alfvegren säger:

 2. Kreafon Reklam&PR säger:

  Nybloggat: Digitala påskägg skapar snackisar http://bit.ly/eR4Yik

 3. Helen Alfvegren säger:

  älskar påskägg! (Även de chokladfyllda.) RT @kreafon Nybloggat: Digitala påskägg skapar snackisar http://bit.ly/eR4Yik

 4. martin karlsson säger:

  Mer på temat-ett år tidigare -> http://bit.ly/cnsF9h RT @kreafon Nybloggat: Digitala påskägg skapar snackisar http://bit.ly/eR4Yik

 5. Bengt Wallman säger:

  RT @kreafon: Digitala påskägg skapar snackisar http://www.kreafonbloggen.se/2011/04/19/digitala-paskagg-skapar-snackisar/

 6. Therese Reuterswärd säger:

  Kul inlägg om digitala "påskägg" i filmer och spel: http://j.mp/dG5piP

Skriv en kommentar/fråga

Kommentera gärna! Skriv "anonym" i namnfältet om du vill vara anonym. Din e-post blir inte synlig för andra än bloggens administratörer. Vi förhandsgranskar alla kommentarer, därför kan det ta en stund innan din kommentar blir synlig. Olämpliga kommentarer (kränkningar, spam o.dyl) publiceras inte.