Om marknadsföring, kommunikation & utveckling sedan 2008


forskning, undersökning, statistiksociala medier

Vad är gilla-ekonomin?

tisdag, 31 maj, 2011

gilla-ekonomi

Det pratas en del om en gilla-ekonomi. Vad i allsin dar är nu detta?

Det handlar om en ekonomi där värde skapas av folk som gillar och delar innehåll på nätet. Känns det IT-bubbla? Kanske, men det sätter också fingret på något som breder ut sig just nu.

Man kan t.ex påstå att en följare på Facebook är värd 1060 kronor eller att Facebook är värt 50 miljarder dollar. Men det är antagligen mer komplicerat än så.

I en ny vetenskaplig artikel skriver man om bakgrunden och framtiden för gilla-ekonomin.  De beskriver 90-talets ”träffekonomi” där man visade hur många träffar ens sida fått, som senare ersattes av Googles länkekonomi. Kort sagt innebär den att om din sida länkas från en framstående sajt, så rankas du högre. Den principen gäller allt jämt på nätet.

Länkekonomin innebar att man blev mer populär om experter och auktoriteter länkade till ens sida. Men i den nya gilla-ekonomin är det användarna själva som ger värde till sidor. Genom att ”gilla” en sida eller dela länken, höjer man dess värde.

Författarna menar att den sociala webben (sociala medier med mera) strävar efter att göra allt det sociala till information på nätet. Facebook är branschledande men Google försöker införa mer sociala funktioner, som t.ex +1.

De tror inte att gilla-ekonomin kommer ersätta de gamla träff- och länkekonomierna, men väl förändra dem. Precis som Martin Berg poängterar författarna också att detta inte bara är socialt, utan bör förstås som sammanvävt med tekniken och kulturen.

Så hjälp ekonomin på traven och dela den här posten med era vänner! :)

RELATERAT INNEHÅLL


3 kommentarer till “Vad är gilla-ekonomin?”

  1. Kreafon Reklam&PR säger:

    Gilla-ekonomi. Vad i allsin dar är nu detta? http://bit.ly/m5y7ec

  2. Anita Utterström säger:

    Gilla-ekonomi. Vad i allsin dar är nu detta? http://bit.ly/m5y7ec

  3. Jättarna och miljarderna | Kreafonbloggen säger:

    […] det att räkna med en Gilla-ekonomi och är värderingarna rimliga? Vad kommer att hända med dessa jättar framöver? Det återstår […]

Skriv en kommentar/fråga

Kommentera gärna! Skriv "anonym" i namnfältet om du vill vara anonym. Din e-post blir inte synlig för andra än bloggens administratörer. Vi förhandsgranskar alla kommentarer, därför kan det ta en stund innan din kommentar blir synlig. Olämpliga kommentarer (kränkningar, spam o.dyl) publiceras inte.