Om marknadsföring, kommunikation & utveckling sedan 2008


internet & teknik

Sökmotoroptimering, bra eller inte?

lördag, 21 januari, 2012

Sökmotoroptimering, Search Engine Optimization (SEO), är sannerligen ett kapitel för sig. Enkelt förklarat handlar det om allt det man kan göra för att anpassa sin sajt till Google. Att få hemsidan att hamna så högt upp som möjligt när någon söker på ett särskilt ord. Det finns många konsultbyråer som jobbar inom detta område, både seriösa och direkt oseriösa.

Själv har jag (Lena) jobbat med eller parallellt med sökmotoroptimering, mer eller mindre, sedan mitten av 90-talet (till och med före Google fanns – det ni! Minns ni Altavista, Euroseek, Lycos? :)

Kreafon var en av de första byråerna, om inte i Sverige, så i Göteborg som brydde sig om SEO och placeringar på Google. Och under ca 10 år hade vi en förstaplacering på sökningen ”reklambyrå göteborg”, och det jobbet är jag stolt över. Idag hittar man inte Kreafon om man söker på reklambyrå, eftersom vi inte är och betraktar oss som en reklambyrå längre.

Trots att jag arbetat såpass mycket med SEO skulle jag ändå inte vilja påstå att jag är särskilt djupt insatt. Förutsättningarna förändras hela tiden, och jag har stor respekt för dem som hänger med och har en ambition att arbeta med schyssta metoder inom SEO.

Väldigt enkelt förklarat finns det snygga sätt att jobba, och så finns det ”ful-SEO”* (”black hat”). För er som vill få en aktuell fördjupning i ämnet sökmotoroptimering rekommenderas Lindqvist bloggpost med alla inkluderade länkar. Och ett tips till er som planerar att köpa SEO-tjänster: Kolla upp företaget innan ni beställer.

*Exempel: Nästan varje vecka finns det kommentatorer här i Kreafonbloggen som heter allt ifrån ”Mirakelmedicinen X” till ”Yrkeskategorin Y”. Vi väljer att radera dessa kommentarer, som alla är exempel på vad vi anser vara ”ful-SEO”. Foto: Gabriel Kitzman, searchengineland.com

RELATERAT INNEHÅLL


Skriv en kommentar/fråga

Kommentera gärna! Skriv "anonym" i namnfältet om du vill vara anonym. Din e-post blir inte synlig för andra än bloggens administratörer. Vi förhandsgranskar alla kommentarer, därför kan det ta en stund innan din kommentar blir synlig. Olämpliga kommentarer (kränkningar, spam o.dyl) publiceras inte.