Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


internet & teknikmedia & medievanorsociala medier

Åldergräns för sociala medier?

onsdag, 3 februari, 2016

aldersgrans_soc_med

Förra veckan pratades det mycket om en kommande åldersgräns på 16 år för sociala medier. Det har varit en del förvirring och snedfokus, som vi tycker är viktigt att reda ut.

Det är alltså EU som under våren inför en ny dataskyddsförordning som i Sverige kommer att ersätta personuppgiftslagen och dataskyddsdirektivet, båda med runt 20 år på nacken. Förordningen ska bland annat reglera hur företag använder personuppgifter, och föreslår att barn behöver målsmans tillstånd för att använda sociala medier.

Men många som läst SVT:s tillspetsade artikel såg det istället som en attack på yttrandefriheten, som en moralpanik, och som en teknikfientlighet. Det raljerades om att vuxna alltid varit rädda för ny teknik, särskilt när det handlar om barnen. Självklart stämmer det till viss del, men det är inte det som dataskyddsförordningen handlar om. Den handlar om att skydda integriteten hos alla – även hos barnen.

Vill du läsa mer? Legaltech.se har en bra genomgång.

Bild: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.