Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


forskning, undersökning, statistikkommunikation & ledarskapvarumärke & strategisk kommunikation

Digitalisering, värderingar
och varumärket #2

torsdag, 16 juni, 2016

Computer Shop Or Responsive Web Design Service Concept. Vector

Fortsättning från föregående bloggpost.

Sverige skiljer sig alltså markant från andra länder när det kommer till kundservice, kundbemötande och kundfokus. År efter år hamnar kundtänket väldigt långt ner på Sveriges lista i Sverigestudien, medan andra länder har det på sin topp 10-lista (Hur påverkar det svenska företags konkurrensförmåga gentemot företag i andra länder? Borde vara en högaktuell fråga för många företag, särskilt inom vissa branscher.).

Avsaknaden av kundfokus hos chefer och medarbetare medför såklart stora utmaningar för många svenska företag och organisationer, och det är inte en slump att många av våra varumärkesuppdrag  och implementeringsarbeten handlar om att förändra attityder, utveckla företagskulturer och medarbetarskap – just för att få ett tydligare kundfokus.

Smarta företag och organisationer har insett att kundfokus och service inte bara ger konkurrensfördelar och ett starkt varumärke – det är en överlevnadsfråga. Och apropå teknikutveckling och digitalisering så kan det vara en god idé att lyssna på sina kunder. Till exempel är det inte så klokt att fortsätta tillverka skrivmaskiner om kunderna vill ha något mer modernt. Idag finns många ”skrivmaskinsföretag” som skulle behöva fundera över vad de ska sälja i framtiden. Alltså digitalisera och anpassa till kundens behov imorgon.

Digitalisera? Ja visst! Men arbeta parallellt med företagskulturen och era interna värderingar hos chefer och medarbetare. Och glöm inte att lyssna på kunden. Allt hänger ihop – och kan bidra till ett starkt varumärke.

Bild: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.