Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


forskning, undersökning, statistikvarumärke & strategisk kommunikation

Vad är ett starkt varumärke?

tisdag, 24 januari, 2017

starkt_varumarke

”Starkt varumärke” är ett välanvänt begrepp, milt uttryckt. Det kan också betyda lite vad som helst, beroende på vem som använder sig av uttrycket…

Det finns många sätt att mäta hur starkt ett varumärke är. I en undersökning som mäter både omtyckthet och kännedom, alltså hur välkänt varumärket är, hamnade IKEA, Yes, Gekås Ullared, ICA och Liseberg på topp 5. En annan undersökning mäter Sveriges bäst omtalade varumärken, och när man tittade på varumärken som det pratades mest (och bäst) om hamnade Volvo, ICA, IKEA, Michelin och Apple på topp 5.

De flesta håller nog med om att t.ex IKEA, ICA och Volvo är så kallade ”starka varumärken”. Därmed inte sagt att man måste vara ett stort företag för att ha ett starkt varumärke, skulle jag (Lena) vilja påstå.

Exempelvis kan ett ägardrivet café på en liten ort mycket väl ha ett starkt varumärke, det vill säga vara välbesökt och så omtyckt att gästerna gärna rekommenderar andra att gå dit. Begreppet ”starkt varumärke” kan i många fall vara detsamma som ”gott rykte”, om än något förenklat.

Både små och stora företag kan lära sig mycket genom att titta på starkare varumärken. Så, vad har ovan nämnda varumärken gemensamt, och varför är de starka varumärken?

Fundera på det ett slag, så återkommer jag (Lena) till det i en kommande bloggpost :)

Foto: Bildarkiv Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Skriv en kommentar/fråga

Kommentera gärna! Skriv "anonym" i namnfältet om du vill vara anonym. Din e-post blir inte synlig för andra än bloggens administratörer. Vi förhandsgranskar alla kommentarer, därför kan det ta en stund innan din kommentar blir synlig. Olämpliga kommentarer (kränkningar, spam o.dyl) publiceras inte.