Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


forskning, undersökning, statistiksociala medier

Forskning i sociala medier väcker etiska frågor

tisdag, 22 januari, 2013

Forskning som bedrivs i digitala miljöer ställs ofta inför nya utmaningar, däribland forskningsetiska dilemman. Tidningen Curie skriver om forskares funderingar kring studier av bloggar.

En doktorand vid Umeå universitet ansåg att privata texter på nätet kan uppfattas som samtal och tyckte därför att hon skulle begära ett så kallat informerat samtycke. Samtidigt konstaterar en professor vid Lunds universitet att:

”Om man bloggar får man finna sig i att bli studerad. Själva vitsen med att blogga är att andra ska ta del av det man skriver.”

Men forskaren måste också tänka på att värna individen, och har samma ansvar som journalister – ibland måste de skydda personen mot sig själv.

Läs mer: Intressanta resonemang finns att läsa i artiklarna Studie av bloggar väcker etiska frågor och Forskningsetiken är inte statisk. Ur nättidningen Curie från Vetenskapsrådet. Foto: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.