Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


föreläsning, kurs, utbildningPR & kommunikation

Är PR bättre än reklam?

torsdag, 24 januari, 2013

Vi har pratat om det förut. Reklamen fungerar inte som den en gång gjorde. Vissa hävdar till och med att reklam är helt förlegad. Istället ska man bete sig mer som journalister (redaktionell kommunikation), berätta historier (storytelling), göra eget innehåll (content marketing) och skapa spridning (viral marknadsföring). Eller är det här bara fräcka modeord?

Mycket av det kan kallas för PR (public relations). Så, vad är PR? Det är, enkelt uttryckt, att arbeta med relationer och förtroende, påverka attityder och skapa debatt och snackisar utan att betala för annonsutrymme. Det är ett växande område i Sverige. Det läggs t.ex mer pengar på mässor, medierelationer och marknads-PR än på traditionell reklam.

Det är inte så konstigt. Det är hård konkurrens i uppmärksamhetsekonomin. Och pratar du inte om dig själv, så gör någon annan det åt dig. Kanske är det som Westander säger – att man behöver lära sig PR för att bli en bra samhällsaktör. Man kan dra samma slutsats av att läsa Larsåke Larssons forskning.

Huruvida det är “bra eller dåligt” kan man diskutera. En bra sak är emellertid att PR kan ligga närmare sanningen än reklam. Har man gjort något riktigt bra, som har nyhetsvärde för journalister eller spridningspotential i sociala medier, så kan ärlighet räcka långt. Ni ger underlaget, så fixar andra superlativen och spridningen. Vi litar på rekommendationer! Man brukar kalla det för förtjänad media.

I reklamvärlden förväntas ofta byrån fixa superlativen, och sen köper man plats i medierna för att göra innehåll som många försöker undvika. Det kallas för köpt media.

Om PR var ett komplement till reklamen förr i tiden, så är det snarare tvärtom idag. PR är inte “bättre” än reklam. Men det är ofta mer relevant för allt från B2B till kulturarbete, från fritidsgårdar till storföretag. Kort sagt – för alla de som vill nå ut med trovärdiga budskap.

Om du vill lära dig mer om PR, så ordnar vi en öppen kurs i Göteborg 31 januari. Det finns fortfarande några platser kvar. Läs mer om kursen här.

Foto: bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.