Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


sociala medier

Sociala medier gör oss till kändisar och småstadsbor

måndag, 4 mars, 2013

Med jämna mellanrum dyker den upp, eller om den alltid är närvarande – diskussionen om privatperson och yrkesverksam i sociala medier. Vissa tycker att det är svårt att skilja mellan privatjag och yrkesroll, andra anser att det inte att det behövs. Somliga menar att man måste särskilja de båda rollerna, medan andra menar att det i praktiken är omöjligt. Man är ju bara (en) människa.

Jag (Lena) tror att sociala medier gör oss alla till kändisar och småstadsbor. Så här:

En kändis uppfattas som kändis, alltid (åtminstone av fans och journalister). Det är något som offentliga personer mer eller mindre smärtsamt måste vänja sig vid (jag säger inte att det är bra, bara att det är så). Kändisar är också ”bara människor”, men det struntar till exempel paparazzis fullständigt i.

I småstäder ”känner alla alla”. Det pratas, skvallras och spekuleras. Sitter skolans rektor på den lokala puben varje dag lär det inte dröja länge innan snacket går. Klart att hen ska få ta en öl på en vardag, kan tyckas. Men skvallret är ofrånkomligt.

Sociala medier gör oss till kändisar och småstadsbor. Vårt agerande uppfattas av andra, som tar sig rätten att tycka och dra slutsatser. Det spelar ingen roll vad man själv anser sig ”ha rätt” att göra, eller vad man själv tycker är lämpligt – andra uppfattar, tolkar och tycker till.

Om det här ”är bra eller dåligt” har egentligen mindre betydelse, eftersom det inte går att göra något åt. Andra bedömer dig utifrån sina referensramar, vare sig du vill eller inte. Att du tycker att ”dom är dumma” gör ingen skillnad.

Vad var och en däremot kan göra är att förhålla sig till detta faktum. Så, hur vill du framstå – och vad kan du göra, och vad bör du undvika, för att det blir så?

Foto: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.