Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


guider & tipssociala medier

Bästa tiden att posta på Facebook #1

onsdag, 15 maj, 2013

Vilken är den bästa tiden att publicera inlägg på Facebook? Det är en relevant fråga för alla företag som har en sida på Facebook. Så, när på dygnet och vilken veckodag är bäst? Därom tvistar de lärde, och det finns åtskilliga undersökningar.

Företaget Vitrue undersökte 1,6 miljoner poster (2007-2010) och kom fram till:

 • Bästa dag och tidpunkt att posta på Facebook: onsdagar kl 15.00
 • Sämsta dag att posta på Facebook: söndagar
 • Det visade sig också att poster som var skriva den första kvarten av en timme (t.ex kl 14) fick fler visningar och kommentarer än de som postades i slutet av en timma (t.ex kl 14.45). Kanske beror det på att vi kollar Facebook innan vi går in i möten och att mötena då oftast börjar på heltimmar.

Social Media Today (februari 2013) säger nästan helt tvärt emot:

 • Bästa dagen att posta på Facebook: lördagar och söndagar
 • Sämsta dagen att posta på Facebook: måndag och onsdag
 • (dock oklart vilken undersökning som ligger bakom dessa resultat)

En svensk undersökning kommer fram till något annat. Facebookskolan analyserade de 500 mest populära inläggen (höst 2012), publicerade av svenska företag, under en månad:

 • Bästa dagen att posta på Facebook: Tisdag kl 14.40

Precis som Facebookskolan skriver, gör man klokt i att ta undersökningar av det här slaget med en nypa salt. De mest populära inläggen i den svenska undersökningen var utspridda över i stort sett hela dagen, från kl 8 på morgonen till kl 10 på kvällen, och i så fall verkar tidpunkten inte ha så stor betydelse, generellt sett. Bästa veckodag då? Visserligen var 25% av de mest populära inläggen publicerade på en tisdag men även här var spridningen stor.  

Summa summarum: Visst hade det varit praktiskt, men tyvärr verkar det inte finnas någon ”generell bästa dag”. Och det är fler än vi som drar den slutsatsen.

Därmed inte sagt att det kan finnas en ”bästadag” för din företagssida på Facebook! I nästa bloggpost tipsar vi om hur du kan ta reda på när det är bäst att posta på Facebook, för er del.

Foto: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


2 kommentarer till “Bästa tiden att posta på Facebook #1”

 1. KN säger:

  Hejsan

  Här är en annan undersökning som visar på när det lönar sig att posta på facebook. Den här är intressantare, eftersom den visar hur intresset skiljer sig mellan olika branscher.
  T.ex. budskap från kläd- och modebranschen går bäst hem i slutet av veckan, underhållningsbranschen skall posta på helger, nyheter från teknologibranschen lyckas bäst i början av veckan medan besöksnäringen och fritidsbranschen skall satsa på slutet av veckan från torsdagar framåt…
  http://www.siliconrepublic.com/new-media/item/30865-facebook-best-days-to-post

 2. Kreafon säger:

  Ja, intressant med mer branschspecifik statistik, vi skriver om den i vår fortsättande bloggpost :)

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.