Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


guider & tipssociala medier

Hur ofta ska man posta på Facebook?

fredag, 24 maj, 2013

Vi har tidigare skrivit om när som är bästa tiden att posta på Facebook. Det finns som sagt många undersökningar och svar på den frågan. Allra bäst är att komma fram till sitt eget svar.

En annan vanlig fråga som vi får gäller frekvensen. Hur ofta ska man uppdatera företagets facebooksida? Hur många statusuppdateringar bör man göra per dag? Även på dessa frågor har många svar.

Som du kanske känner till når inte en facebooksidas innehåll ut till alla sidans gillare. Under varje post kan du se hur många personer som sett inlägget, men det går inte att veta vilka av gillarna som sett ett specifikt inlägg eller inte. Av denna anledning kan det vara motiverat med relativt frekventa postningar, vid olika tidpunkter, för att nå ut till fler.

Ju fler postningar desto större chans att du når ut till fler. Men, en bra grundregel är att tänka på innehållet. Håll det kortfattat och relevant. Så länge det uppfattas som intressant av gillarna är risken för att störa liten. Men finns det då något rekommenderat antal statusuppdateringar per dag eller vecka?

Många förespråkar mer än en postning per dag:

Posting once a day will eliminate your ability to reach many fans, just for the mere fact that they’re not online. If you post 2-3 times per day, you can optimize a post for the 2-3 main segments of your fan base– increasing your overall reach potential significantly.  For example, you may post at 8am for 35-44 year-old females, 12pm for your international audience, and 6pm for 25-34 year-old males. (PostRocket)

Men fler än tre statusuppdateringar per dag kan straffa sig:

Brands that post one or two times per day see 19% higher interaction rates than those who post 3x per day. The key here is not to bombard fans with many posts, as the Facebook feeds optimization team often penalizes for this. That’s why it’s advisable not to exceed more than 7 posts a week (or 1 to 2 posts a day). (SocialMediaToday)

Summa summarum: Rekommenderat antal statusuppdateringar per dag verkar vara 1-2 stycken, enligt många källor. Och som sagt, så länge postningarna är relevanta är risken för att störa liten.

Tillhör du dem som postar ett par gånger i veckan behöver du med största sannolikhet inte oroa dig för att störa alltså. Men kanske borde du fundera på att uppdatera oftare för att nå ut till fler.

Foto: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


6 kommentarer till “Hur ofta ska man posta på Facebook?”

 1. Niina säger:

  TACK! Precis vad jag behövde – en bra sammanfattning att dela med mig av till chefer och kollegor :-)

 2. Kikki Sandström Inspiratör o Coach säger:

  Jag brukar dela postningar på facebooksidan i min privata profil + i relevanta grupper. Vad tror ni om det?

 3. Kreafon säger:

  Roligt att höra, bra att den kommer till användning så sprid gärna :)

 4. Kreafon säger:

  Så länge innehållet är relevant för dem som får det kan man aldrig sprida på för många ställen. Prova gärna spridning även utanför Facebook, till exempel från Twitter eller LinkedIn, eller tipsa via mail.

 5. Ingmarie Wass säger:

  Hej!
  En fb-sida för B2B (DVH) – är det meningsfullt?
  Bästa hälsningar i juletid
  Ingmarie

 6. Lena (Kreafon) säger:

  Hej Ingmarie! Såg inte detta förrän nu, ursäkta. Men jag hoppas du fick svar i vår mailkonversation :)

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.