Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


guider & tipssociala medier

Kränkt på nätet? Nu finns Juridikinstitutet.

onsdag, 29 maj, 2013

Näthat och kränkningar ligger vanligtvis utanför Kreafons ordinarie arbetsområden men vi får ofta och många frågor kring ämnet från både företag, offentliga verksamheter och privatpersoner. Tyvärr finns det flera aktuella exempel från sociala medier som Facebook och Instagram.

Som kommunikationskonsulter kan vi bistå med rådgivning kring företags och organisationers kommunikation, till exempel hur man hanterar kommentarer, omvärldsbevakar och stöttar medarbetare i sociala medier.

Men vi är inte rätt personer att hjälpa privatpersoner som blivit hotade och kränkta på nätet. Därför vill vi passa på att rekommendera Juridikinstitutet som på ideell basis hjälper privatpersoner och verkar för att göra internet till en bättre plats:

”Juridikinstitutet arbetar förebyggande genom att verka för upplysning om vilka regler som gäller på internet, genom opinionsbildning, seminarieverksamhet och andra informationskampanjer. Vidare erbjuder Juridikinstitutet vissa personer som har blivit utsatta för allvarliga kränkningar på internet kostnadsfri juridisk hjälp och genom att agera som ombud inför domstol, utan kostnadsrisker för våra klienter. Juridikinstitutet önskar dels hjälpa personer som inte själva har möjlighet att tillvarata sina rättigheter, dels – när möjlighet ges – föra pilotmål i domstol.

Mer om Juridikinstitutet finns att läsa här. Om du själv blivit utsatt för hot eller kränkning på nätet kan du göra en anmälan här.

Läs mer: Kreafonbloggens poster om näthat. Foto: Skärmdump, Juridikinstitutet.

 

RELATERAT INNEHÅLL


2 kommentarer till “Kränkt på nätet? Nu finns Juridikinstitutet.”

 1. Anonym säger:

  Hej!

  Jag skrev i fredags till en SIDA på Facebook “avlid snälla”, med TANKE PÅ att sidan lagt upp hemska videoklipp på människor som dött etc. Nu skriver sidans ägare till mig att han ska stämma mig.

  Vem tror ni kommer vinna ifall detta mål tas upp i tingsrätten? Helt ärligt tycker jag det är ofattbart hur folk kan lägga tid på sådana relativt HELT OFARLIGA och ICKE HOTANDE eller KRÄNKANDE (med tanke på mitt perspektiv) kommentarer.

  Med vänlig hälsning,… Anonym

 2. Kreafon säger:

  Tack för din kommentar! Vi är inte rätt personer att svara, men prova att vända dig till Juridikinstitutet som kanske kan svara. De finns på Facebook också: http://www.facebook.se/Juridikinstitutet

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.