Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


sociala medier

Hur tänker vi kring Facebook-statistiken?

måndag, 18 november, 2013

179706757_400px

Redan för ett år sedan pratades det om Facebooks fall. Och många undersökningar hävdar att yngre “flyr Facebook” för att använda mer specifika medier, som Instagram och chatt-appar. Det verkar också bekräftas av den kommande rapporten Svenskarna och Internet 2013. Så hur ska vi tolka de här resultaten?

En viktig sak som jag (Anders) tror att man lätt missar: Facebook är inte “coolt” längre. Och kanske har det aldrig varit det heller, som Mark Zuckerberg själv säger. Det har blivit normalt, med användare från så gott som alla åldrar och sammanhang. Det tror jag påverkar hur ungdomar svarar att de använder Facebook.

Facebook har blivit vardagsmat. Man tänker inte på att man använder det, lite som TV och radio kanske. Jag tror inte att det är många som överskattar hur mycket tid de spenderar på Facebook, om man säger så. När ungdomar sätter krysset i enkätrutan så blir det kanske snarare 1 timme än 2 timmar för Facebook. Och för Instagram kanske det blir två istället för en timme. För det känns bättre att svara så. Och det gör stor skillnad i statistiken! Enkäter mäter ju inte faktiskt beteende, och det ska man inte glömma.

Sen ska man också tänka på att många tar en paus från Facebook i flera veckor i sträck. En studie i USA visade att 61% av alla Facebook-användare har gjort det.

Än så länge är Facebook det överlägset största sociala mediet i västvärlden, och åtminstone amerikanska ungdomar verkar se andra medier mer som komplement. Det betyder inte att Facebook är viktigare eller bättre än andra medier. Även om det bara är 4% i Sverige som använder Twitter ofta, så kan det vara betydligt mer effektivt för t.ex debatt, spridning och nätverkande.

Så: glöm inte att tänka en extra vända kring statistiken. Och tänk på att kvalitet kommer före kvantitet. Dessutom är ju faktiskt själva innehållet ofta viktigare än kanalen och tekniken.

Illustration: bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.