Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


media & medievanorsociala medier

Källkritik viktigt även för vuxna

tisdag, 10 december, 2013

källkritik sociala medier

När vi föreläser om sociala medier glider diskussioner och funderingar ofta in på källkritik. Vuxna oroar sig för barn och ungdomar, och tycker att de använder sociala medier vårdslöst eller obetänksamt. Så kan det vara.

Men också vi vuxna behöver tänka på hur vi använder sociala medier, både i arbetet och som privatpersoner. Källkritiskt tänkande och eftertänksamhet har blivit viktigare än någonsin, för alla.

Allt är inte alltid vad det ser ut att vara. Därför kan det vara bra att tänka efter före man sprider vissa saker. En sådan sak är efterlysningar av personer. Det kan vara ”fel” människor som vill hitta personen, och personen kanske lever under skyddad identitet för att inte bli hittad.

Här är ytterligare en aktuell påminnelse om att vi alltid bör fundera på vad det är vi sprider – En fejkad mordhistoria på Facebook.

För dig som vill ha mer information om källkritik för barn och ungdomar rekommenderar vi Statens Medieråd.

Foto: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.