Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


forskning, undersökning, statistikguider & tipssociala medier

Antal användare på Facebook

måndag, 27 januari, 2014

facebook_statistik

På dagens föreläsning blev det en del statistikprat. Så här ser alla siffrorna ut. De visar antalet användarkonton på Facebook, och siffrorna inom parentes visar antalet användare i relation till landets invånarantal*.

Flest facebookanvändare i Norden har alltså Sverige, men sett till facebookanvändare i relation till invånarantal så ligger både Norge och Danmark före Sverige.

Men varför så lite i Tyskland? undrade någon. Tjugoåtta miljoner människor kan tyckas vara mycket, men kanske inte i relation till invånarantalet. Värt att komma ihåg är att vi i Sverige och Norden är väldigt uppkopplade och flitiga internetanvändare i alla åldrar. Så ser det inte ut i alla länder. I andra länder kan det också finnas andra sociala medier som används istället för, eller parallellt med Facebook. I Japan finns till exempel Mixi, som är okänt för de flesta i Europa.

Men stämmer de här siffrorna då? undrade någon. Det är Facebook själva som lämnar ut de här uppgifterna, och all statistik bör tas med en nypa salt. Till exempel kan det vara bra att tänka på att de inte avser antal användare, utan antalet användarkonton. Det händer ju att en person har två olika konton/profiler, trots att det är emot Facebooks regler.

En annan sak som tål att tänkas på, som jag (Lena) pratade om på dagens föreläsning, är att man som företag i sociala medier sällan “väljer sin målgrupp” på samma sätt som i traditionell marknadsföring. Ofta är det istället användaren som väljer dig, baserat på om användaren uppfattar ditt innehåll som intressant eller inte. En blogg får det antal läsare den förtjänar, så att säga.

 

Du kan lätt ta reda på hur många facebookanvändare det finns i ett visst land eller i en specifik stad. Så här gör du:

I administratörsläget på din facebooksida, klicka på hjulet uppe till höger och välj “Annonsera på Facebook”:

01

 

Klicka på “Skapa en annons”:

02

Välj “Klicka på webbplatsen”:

03

Skriv in adressen till din hemsida (inget av detta sparas sedan, och kostar inget att göra):

04

Scrolla ner till “Målgrupp”. Sverige brukar stå som förvalt alternativ. Till höger har Facebook räknat ut den totala räckvidden, dvs antalet facebookanvändare i Sverige från 13 år och uppåt. Genom att klicka för olika alternativ kan du få fram antalet facebookanvändare för män i en viss ålder med ett visst intresse:

05

 

För att få fram ststistik för ett annat land: Håll muspekaren över Sverige, klicka på krysset, och skriv in ett annat land. Ibland behöver man skriva landet på engelska för att få fram rätt alternativ. Till exempel Germany som land.

06

 

För dig som är intresserad av statistik och internet rekommenderas ett besök på internetstatistik.se. Allt skrivet om statistik i Kreafonbloggen hittar du här.

Och självklart blir vi glada om du gillar Kreafon på Facebook :)

*Källa: Antal användare på Facebook = Facebook, 21 januari 2014. Antalet invånare = www.norden.org (per den 1 jan 2013, förutom Finland som är från 1 jan 2012) och Wikipedia (invånarantal Tyskland, 31 dec 2012)

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.