Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


forskning, undersökning, statistik

Myt att ungdomar lämnar Facebook?

onsdag, 12 februari, 2014

tummar

Du har säkert hört att ungdomarna lämnar Facebook. Det inte är coolt längre, eller de vill inte hänga med vuxna. Vi har redan skrivit om att ungdomar kanske säger en sak, men gör en annan. Nu finns en studie från Socialbakers som verkar peka åt samma håll.

Många studier går efter vad folk söker efter på Google, som t.ex den uppmärksammade artikeln som visade att Facebook skulle vara snudd på borta år 2017. Men visar Google-sökningar verkligen hur populärt ett socialt medium är? Det kan man verkligen fråga sig.

Socialbakers mäter på ett annat sätt. De har tittat på ca 2000 Facebook-sidor och hur de når ut till sina gillare, och där syns ingen nedgång bland ungdomar. Tvärtom – räckvidden för åldersgruppen 18-24 har under 2013 ökat med 40% och ligger relativt stadigt för 13-17-åringar. Gissningsvis gäller detta främst amerikaner, men det är oklart.

Visst, Socialbakers har ett intresse av att ge Facebook bra PR eftersom de tjänar pengar på att analysera sajten. Visst, vi vet inte vilka de 2000 sidorna är som de studerat. Kanske påverkas resultatet av marknadsförda inlägg. Men ändå – i brist på officiell statistik från Facebook så är det här ett bra alternativ till enkätundersökningar där ungdomar påstår att de inte använder Facebook.

Sen visade ju också Svenskarna och Internet 2013 att ungdomars dagliga användande av Facebook var högre än föregående år. Så det finns all anledning att förhålla sig kritisk till alarmen om Facebookdöden. Däremot ska man såklart vara väl förberedd när det väl inträffar.

Foto: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.