Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


internet & teknik

Så spåras du på nätet

onsdag, 19 februari, 2014

158695294_450px

I morse blev jag (Anders) intervjuad om riktad reklam i P4 Jämtland. Jag tänkte utveckla ett av mina svar, angående hur vi spåras på nätet för att få riktad reklam. För det kan vara viktigt att känna till lite hur det funkar.

På de allra flesta stora sajterna finns så kallade tredjepartscookies. När du går in på en sådan sida, så installeras (ibland utan din tillåtelse) cookies, som skickar vidare information om dig till en tredjepart. På så sätt håller de kolla på vilka sajter du besöker, och vad du gör där.

Om du t.ex går in på dictionary.com, så installeras inte mindre än 223 sådana cookies. De är aktiva tills du tar bort dem, om inte webbläsaren är inställd på att göra det automatiskt. Med Lightbeam (Firefox) och Collusion (Chrome) är det lätt att se vilka som spårar dig just nu.

Man kan blockera tredjepart med t.ex Disconnect (även för smartphones) eller Epic Privacy Browser (lika lättanvänd som Google Chrome). Men sådana tjänster, precis som Adblock, kan göra att vissa sajter blir lite bökigare att använda.

Dessutom kan man fundera över vilka positiva sidor det finns av sådan spårning. Även om man kan ifrågasätta t.ex Googles metoder, så kan man konstatera att deras sökmotor är svårslagen. Och det är svårt att hålla den kvaliteten utan att samla in information från alla möjliga håll. Sökmotorer som håller hårt på integriteten, som t.ex DuckDuckGo, fungerar betydligt sämre.

Vi har alltså delvis blivit beroende av att spåras. Om jag använder sociala medier gratis och vill ha goda sökresultat på Google, så får jag kanske acceptera att bli spårad på nätet. Det verkar som att spårning och hög kvalitet ibland går hand i hand. Eller?

Bild: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


2 kommentarer till “Så spåras du på nätet”

 1. Lisa hallgren säger:

  Undrar vad Google Analytics egentligen använder för typ av cookies, när man tänker på pul och integritet?
  Fick för mig att jag har läst på googles villkor att man måste som företag skriva det som information att man använder Google analytics, eller cookies i samband med detta?

  Vänligen Lisa H

 2. Kreafon säger:

  Hej Lisa

  Det är främst kakor från första part på Google Analytics. Lagen säger att besökaren ska få veta att kakor används på sidan och godkänna det.

  Mer info:
  http://www.google.se/analytics/learn/privacy.html
  https://www.pts.se/sv/Bransch/Regler/Lagar/Lag-om-elektronisk-kommunikation/Cookies-kakor/Fragor-och-svar-om-kakor-for-webbplatsinnehavare/#lagen

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.