Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


kommunikation i offentlig sektorsociala medier

Var Gislaved allra först på Facebook?

torsdag, 27 mars, 2014

peter-dallman_450px

I Kommunen på Facebook visade vi vilka kommuner som var först på Facebook. Det var lite mer komplicerat än vi trott, när vi tittade på sidorna. Vissa sidor hade startat sin sida fler år innan första inlägget. Några sidor hade till och med gjort sitt första inlägg före sidan startades. Det mest rättvisa vi kunde göra var att mäta när första inlägget gjordes på den nuvarande sidan, efter att den startats.

Många kommuner startade som andra sidor, grupper, eller profiler. Den informationen har inte alltid följt med till den nya sidan. Vi fick till exempel ett mail från Gislaveds kommun, som startade en profilsida väldigt tidigt. Peter Dallman, informatör på Gislaveds kommun:

– Det hela började hösten 2007, med att jag satt i fikarummet, och vårt ena kommunalråd kommer och knackar mig på axeln och frågar om jag har hört talas om det här med Facebook. Jodå, sa jag, varpå han menade att jag skulle skaffa ett konto där för Gislaveds kommun. Jag undrade smått varför, och fick kommentaren: Våra invånare finns där, och då ska vi också finnas där.

gislaved-2007b

På den tiden fanns inte sidor, utan Gislaved blev en profilsida som fungerade som marknadsföring. Det tog flera år innan de gjorde om profilen till en sida, eftersom de inväntade en funktion för att flytta innehållet från profilen till sidan. En sådan funktion kom aldrig, så Gislaved kunde bara flytta över vännerna (som blev följare) och börja på ny kula. Däremot lyckades de arkivera innehållet, och skärmdumpen ovan kommer från det arkivet.

– Idag försöker vi använda Facebook på flera sätt. Den största vinsten med att använda Facebook är att kunna direktkommunicera med våra invånare. Genom Facebook har våra invånare en kanal där de enkelt kan ställa sina frågor eller funderingar.

Vi på Kreafon vet att många andra kommuner var tidigt ute på Facebook, och att det inte alltid syns på deras nuvarande sida. Känner du till någon kommun som var tidigt ute, så hör gärna av dig. Tills dess kan vi konstatera att Gislaved är en kandidat för första kommunen på Facebook.

Foto: Gislaveds kommun

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.