Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


forskning, undersökning, statistiksociala medier

Vad är Tumblr?

måndag, 31 mars, 2014

tumlare 462376501_450px

Tumblr är en plattform som fungerar ungefär som en blandning av blogg, Twitter och sociala nätverkssajter. Karakteristiskt för Tumblr är att unga använder det, ofta anonymt, för att sprida vidare underhållande bilder.

En typisk tumblr är full av bilder som är skojiga, snygga eller trendiga. Mycket katter, mycket popkultur. En animerad bild (en så kallad gif) med en kort textkommentar kan spridas vidare (”rebloggas”) hundratusentals gånger på en dag. Det är vanligt att en tumblr har ett väldigt specifikt eller halvknäppt tema som till exempel when you work at regeringskansliet eller women laughing alone with salad.

Tumblr har länge varit välkänt bland unga, men det är först nu som det gjorts en ordentlig studie på det. Tyvärr finns det ännu inga siffror för enbart Sverige, men så här ser det ut globalt:

  • Tumblr har ungefär 166 miljoner användare och 73 miljarder inlägg
  • 30% av användarna följer varandra, jämfört med 22% på Twitter.
  • På Tumblr sker 96% av alla reblogs på en dag, jämfört med 75% på Twitter.
  • 80% av inläggen är bilder, 10% är text, och resten är ljud och video

Tumblr är alltså ett tätt och livfullt nätverk med högt tempo, jämfört med både Twitter och bloggosfären. Eftersom ett konto ofta är anonymt är det svårt att få fram demografiska siffror, men det mesta pekar på att det främst är ungdomar upp till 25 som använder Tumblr. Mitt eget intryck är det används mer av kvinnor än män.

Förresten – bilden visar en slags tumlare, som jag (Anders) tyckte var lite rolig. Fast på engelska heter tumlare faktiskt porpoise.

Läs mer om forskning på Tumblr. Bild: bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.