Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


guider & tipssociala medier

Instagram för nybörjare – guide och lathund

fredag, 18 april, 2014

[Denna bloggpost skrevs 2014. Instagram har förändrats en hel del sedan dess och därför är guiden nedan inte helt aktuell. Kreafon erbjuder rådgivning och utbildning för företag och yrkesverksamma kommunikatörer och marknadsförare. Är du privatperson och har frågor om Instagram ber vi dig att kontakta Instagrams support.]

instagram_start

Kreafons föreläsningar och kurser har många frågat efter en guide eller lathund om Instagram, och nu är den äntligen här! Varsågod, en nybörjarguide till Instagram. Så här kommer du igång med Instagram!

 

Vad är Instagram?
Instagram ägs av Facebook och är en app för foto- och filmdelning via mobiltelefonen. Det går att se och kommentera bilder via Instagrams hemsida (om du har ett instagramkonto) eller på tjänster som Statigr.am och Webstagram.

Hur fungerar Instagram?

 • Du tar foton med din telefon, kan lägga till bildtext och postar dem. Då visas bilderna i dina följares flöde och de kan gilla och kommentera dina bilder.
 • Du följer andra användare och får deras bilder i ditt flöde, på din startsida. Dessa bilder kan du gilla och kommentera.
 • Så kallade hashtags eller hashtaggar är vanligt på instagram. Vad är en hashtag? Hashtag (#) är ett slags etikettord, ett sätt att märka sin bild för att sätta sin bild i ett sammanhang. Kanske har du tagit en bild på ditt nyinredda kontor. Bildtexten skulle då kunna vara ”Äntligen! #kontor #inredning”. Du väljer själv vilka hashtags du vill ha, och skriver in dem i din bildtext med tecknet # framför.

Varför hashtaggar?
Hashtaggar fyller flera olika funktioner. Två praktiska exempel:

 1. Låt säga att du gillar skor. Då kan du söka på hashtaggen #skor och få upp alla bilder på Instagram (i nuläget fler än 90.000) som har taggats med ”#skor”.
 2. Låt säga att du driver en skobutik. Då kan det vara en god idé att tagga dina bilder med #skor för att nå folk som letar skor.

 

Kom igång med Instagram – Lathund:
Ladda ner appen (Instagram) till mobilen. Du kan använda Instagram antingen som person eller som ett företag (med företagsnamnet som användarnamn). Det går också att ha flera olika Instagram-konton.

Längst ner finns en rad med symboler. De betyder och visar följande:

instagram_lathund1

Första vyn som du ser när du går in i Instagram är din startsida (Symbol: Hus, nederst till vänster). Här visas bilderna från de personer och företag du följer, och även dina egna bilder. Nedanför varje bild finns två knappar: ”Gilla” och ”Kommentera”. Klicka på gilla-knappen för att gilla bilden, och på kommentera-knappen om du vill skriva en kommentar.

instagram_lathund2

Nästa vy (klicka på stjärn-symbolen i nederkant för att komma hit) kallas utforska. Här visas populära bilder på Instagram just nu. I sökfältet längst upp kan du söka efter hashtaggar och användare. Prova till exempel att skriva in #skor så får du upp alla bilder som taggats med #skor.

Symbolen i mitten föreställer en kamera. Klicka på den för att ta en bild (se nedan ”Att lägga upp bilder på Instagram”).

 

instagram_lathund6

När du klickar på symbolen till höger om kameran – pratbubblan med ett hjärta i – så visas olika händelser, till exempel när någon har gillat eller kommenterat dina bilder.

Klicka på bilden som är kommenterad och håll sedan fingret på användarens namn så kan du skriva svar till personen som kommenterat din bild. Till exempel ”@användarnamnet Kul att du gillar min bild!”.

instagram_lathund7

När du klickar på symbolen längst ner till höger visas din profil. Här ser du alla dina bilder och annan information. Om du klickar på symbolen med tre parallella streck så visas bilderna större tillsammans med bildtexten. Klicka på “Redigera din profil” för att skriva en presentation av dig själv eller företaget (om du använder instagram som ett företag), lägga in profilbild med mera.

Klicka på kugghjulet för att göra diverse inställningar. Här finns bland annat möjlighet att bjuda in dina facebookvänner att följa dig på Instagram. Under kugghjulet hittar du även Instagrams hjälpcenter som bistår med support.

ATT LÄGGA UPP BILDER PÅ INSTAGRAM

Så här tar du ett foto och publicerar på Instagram:
Klicka på den mittersta symbolen längst ner för att ta en bild. Följande vy visas:

 

Det finns två sätt att publicera en bild på Instagram:

 1. Ta en bild genom att rikta telefonen mot det du vill fotografera och sedan klicka på den stora blå knappen, eller
 2. Klicka på rutan till vänster om den blå knappen för att välja en bild ur telefonens fotoalbum.

När du fotograferat eller valt en bild visas följande vy:

instagram_lathund8

Antingen kan du klicka på ”Nästa” direkt, eller välja att bearbeta din bild:

Längst ner finns olika filter, bildeffekter, att välja mellan. Dra med fingret så visas fler. Klicka på det du önskar, eller på ett annat om du ångrar dig. ”Normal” är utan filter.

De vita symbolerna betyder:

 • Ruta med streck igenom = rotera
 • Kvadrat = ram runt bilden
 • Droppe = vissa delar av bilden blir suddiga
 • Sol = Ljusstyrka/kontrast

Prova dig fram bland effekterna och klicka på ”nästa” överst till höger när du är klar. Då visas följande vy:

instagram_lathund4

Klicka på ”Skriv en bildtext” för att skriva en text till bilden (inte nödvändigt men trevligt och om du använder hashtagg(ar) så blir bilden mer sökbar).

Här finns även en del andra funktioner, det går att tagga personer och dela bilden t.ex på Facebook, men det kan du lära dig en annan gång :)

Klicka på ”Dela”, så publiceras bilden och visas för dina följare.

 

Vanliga frågor

 • Hur hittar jag personer att följa?
  Gå in under Profil, kugghjulet och “Hitta personer att följa”. Du kan också gå till “Utforska” och sök efter personer och ämnen, eller se vilka andra följer (Klicka på deras bild för att se deras profil och klicka på “följer” och “följare”).
 • Hur får jag fler följare?
  Till exempel genom att följa andra, tagga dina bilder på ett relevant sätt och ha bilder som intresserar andra. Glöm inte heller att berätta om ditt instagramfoto på andra sätt, till exempel på din hemsida, i mailfoten, på visitkortet och i annonser (om du använder insta gram som företag).
 • Går det att ta bort en bild jag har publicerat?
   Ja. Gå till din profil (symbolen längst nere till höger) där alla dina bilder visas. Klicka på bilden du vill ta bort. Klicka på symbolen med de tre punkterna. Välj “Ta bort”.

 

Det här är så klart inte allt som finns att veta om Instagram, men en bra bit på vägen. När du väl blivit varm i kläderna finns det mer att upptäcka. Lycka till med ditt instagrammande!

Uppdaterat! Nu kan du växla mellan olika konton på Instagram utan att logga ut och in, läs mer här »

Foto: Skärmdumpar från Instagram

inspo_socialamedier

RELATERAT INNEHÅLL


333 kommentarer till “Instagram för nybörjare – guide och lathund”

 1. Anonym säger:

  Hej!
  I mina Följer/Följare-listor så är det omkring ett 60-tal konton som jag följer och som också följer mig. Alla dessa konton har den gröna rutan bredvid namnet i listan, men det är bara under två av namnen som det står “Följer” i grå text. Jag undrar vad detta Följer betyder.

 2. Kreafon säger:

  Hej!

  Mycket bra fråga, detta har jag (Kim) också funderat över och jag kan inte hitta något vettigt svar.
  De tre användarna som står under “överst”-fliken står också längst upp under “personer”-fliken, därefter kommer en lista av konton som (åtminstone i mitt fall) jag taggat i mina senaste inlägg.
  Ett mysiterium som återstår att lösas således… Jag fortsätter forska.

 3. Kreafon säger:

  Hej!

  Detta är de personer som du aktiverat aviseringar om inlägg för :)

 4. Anonym säger:

  Hej,
  Jag har ibland märkt att antalet gillare inte stämmer när man går sen går in för att kolla vilka gillarna är. Vad beror detta på? Kan nån vara anonym på nåt sätt?

 5. Kreafon säger:

  Hej,

  Ja där ser man! Vi kan tyvärr inte hitta något vettigt svar på detta. En möjlighet är att det är en bugg där en person som tar bort sin like fortfarande räknas med i numreringen, men det är svårt att säga.

 6. Monica säger:

  Ofta så står det att det är sfs, vad är det? Och när man ska tagga en bild och dela, förstår inte det heller.

 7. Kreafon säger:

  Hej Monica,

  Sfs betyder “shoutout for shoutout” eller “share for share” och syftar till en sorts byteshandel vad gäller delningar och likes på Instagram :)

 8. ANONYM säger:

  I sökmenyn visas många förslag på sidor som man tror skulle intressera mig. Min fråga kan jag redigera bort förslag som jag inte vill se?

 9. Elin säger:

  Hej! Jag vill vara med i en tävling på instagram. Det står att man ska kopiera bilden till sin egen sida… Hur gör man?

 10. Kreafon säger:

  Hej Elin,

  Antingen tar du en skärmdump och beskär den till önskat format eller så laddar du ned en delningsapp. Repost är ett exempel på en sådan delningsapp.
  Lycka till!

 11. Kreafon säger:

  Hej Elin,

  Antingen så tar du en skärmdump på bilden och beskär den sedan till önskat format eller så laddar du ned en delningsapp och publicerar via denna. “Repost” är ett exempel på en sådan delningsapp.
  Lycka till!

 12. Kreafon säger:

  Hej,

  Ja, på sätt och vis går det, men det kräver att du själv är konsekvent i din rensning. Om du går in i sök/utforska-läget och ser ett inlägg som du inte är intresserad av; klicka på bilden och sedan på de tre prickarna (i iPhone) uppe till höger. Där kan du välja “Visa färre inlägg som det här”. Om du gör detta konsekvent i kombination med att du gillar inlägg som du är intresserad av, kommer såsmåningom flödet anpassas efter dina intressen.
  Lycka till!

 13. Anonym säger:

  Hej! Undrar varför personer kommer upp på sökfunktionen, “överst”
  Är det bara personer man sökt på el varför kommer de där, har inget minne av att jag sökt på vissa där.. Samt Varför är det en grön prick framför vissa?

 14. Anonym säger:

  Vad innebär de personerna som är under när du till exempel ska söka på någon annans instagram? Det brukar vara personer man sökt på men inte alltid.

 15. Kreafon säger:

  Hej alla flitiga och engagerade läsare! Fler än 300 kommentarer har kommit in sedan vi skrev det här inlägget för mer än 2 (!) år sedan. Av tidsmässiga skäl har vi inte längre möjlighet att svara med samma frekvens som tidigare, men fortsätt gärna att svara varandra. Lycka till med instagrammandet framöver! :)

 16. J säger:

  Jag undrar en sak. När man inte varit inloggad på instagram en längre tid. Så får man mail varje vecka om “vad man missat” bilder på vad andra lagt upp.. Slutar dom mailen komma först när du loggar in pånytt på instagram eller slutar dom skicka mailen efter en tid ?

 17. EvaMar säger:

  Hej,
  Går det att ångra vänförfrågan som skickats av misstag?

 18. Carina Carlsson säger:

  Hej. Råkade ta bort Instagramappen och nu kommer jag inte åt mitt konto sedan jag ominstallerade den. Hur gör jag?

 19. Kreafon säger:

  Hej Carina,
  Är det så att du glömt dina inloggningsuppgifter? I så fall, kontakta Instagram så borde de kunna ordna det.

 20. Fogdeholm säger:

  Jag har kanske en dum fråga som ni tycker är onödig att ställa, men jag gör ett försök;
  När jag i Facebook i min iPhone får nya inlägg kommer en liten röd cirkel upp på Facebok-ikonen med en siffra över antalet inlägg. Jag skulle vilja ha så även för Instagram men kan inte hitta var jag ställer in detta. Kan någon hjälpa mig?!

 21. Anonym säger:

  Hej,
  Jag har fått ett sms från instagram där det stod ” använd *random siffror* för att verifiera ditt instagram-konto”. Varför har jag fått det? Har haft mitt konto i flera år så det är inte för att det är nytt…

 22. Marie-Louise säger:

  Hej, Eftersom jag fått äran att komma med på två olika Utmärkelse-sidor med två olNo ika bilder – MEN tyvärr inte lyckats lista ut HUR jag kan kopiera in dessa i till mitt eget Galleri – som jag sett hur många gör. Hur kan jag göra Det? Väldigt Tacksam och GLAD för svar!

 23. Sanba säger:

  Hej

  Undrar varför antalet följare inte ändras trots nya följare??? Instagram konto
  Mvh
  Sanna

 24. Anonym säger:

  Går det att ångra en vän förfrågan?

 25. Anonym säger:

  Hej
  Varför syns inte vissa följares bilder i flödet, men jag ser dem om jag går på följaren sida?

 26. Anonym säger:

  När jag är inne på min kompis Instagramprofil och kollar under hennes “följer” så är det ett namn som ofta står överst men inte alltid. Vad är det som styr detta och varför står namnet överst ibland?

 27. Laura säger:

  Hej,när jag går in på “redigera profil” så kan jag inte ha retur.Jag har sett andra som har det,men har bara hänt en enstaka gång att det kommit fram.Hur kommer det sig?Vad ska jag göra?

 28. Anonym säger:

  Hej! Igår kom det upp under sök/ senaste en person som jag inte sökt. Jag hade rensat min sökhistoria o laddat telefonen nr jag trycker på sök står detta.Hur är det möjligt? Hon är dessutom en person som aldrig kommer upp på sökta dessutom går jag in på henne 100 ggr kommer hon och tre till som jag vet aldrig upp i sökhistoriken varför? Och varför nu under senaste sökta?

 29. Mimmi säger:

  Hej, jag har använt instagram i flera år men jag har aldrig fattat hur man ger shoutout. Skulle vara väldigt bra om du svara!

 30. Anonym säger:

  Hej jag råkade ha för tråkigt under natten så jag lyckades gilla FÖR MÅNGA bilder vilket jag ej visste om. Nu har instagram spärrat mig helt från att gilla någons bilder. Kommer detta någonsin försvinna? Hur gör jag annars om jag inte vill att all min historik(bilder och följare) ska försvinna?
  Tacksam för svar!!

 31. Amonym säger:

  Hej, jag försöker lägga in min facebook på “webbplats” under redigera profil och lägger in den e-postadress som står på “om” på min facebook, men det fungerar för mig trots att andra gör så. Vad är det för fel?

 32. Anonym säger:

  Hur skickar jag ett foto till en tävling?
  Tacksam för hjälp.
  Eva. J

 33. GL säger:

  Hej! Varför kommer det upp personer som man blockerat överst i sökmenyn? Varför ska de ens synas överhuvudtaget? Hur får man bort dem helt? Det är obehagligt att se..

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.