Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


föreläsning, kurs, utbildningguider & tipskommunikation i offentlig sektor

Tips för att skriva bättre

måndag, 12 maj, 2014

sahlgrenska

Vad behöver man tänka på när man skriver en text? Hur gör man för att fånga läsaren och vad bör en slagkraftig rubrik innehålla? Detta och mycket mer pratade och diskuterade jag (Hanna) med personal på Sahlgrenska Universitetssjukhus i fredags.

Att skriva text som intresserar och griper tag i folk är inte alltid enkelt. Beroende på ämnet kan det till och med vara riktigt svårt. Det finns däremot en hel del tips man kan ta med sig in i sitt arbete och detta pratade vi kring under föreläsningen i fredags. Eftersom ni inte var där tänkte jag att jag skulle passa på att ge er några tips. So, here we go!

 • Ha koll på din läsare
  Läsaren är A & O, så till att börja med är det viktigt att du vet vem du riktar dig till. Vem ska läsa och varför är den här informationen viktig för honom eller henne?
 • Tala till honom/henne
  När du talar direkt till läsaren har läsaren lättare att relatera till innehållet och har därför lättare att ta till sig av din text.
 • Var tydlig och enkel
  Krångla inte till det! Skriv det du vill ha sagt och använd ett enkelt och vardagligt språk som alla förstår.
 • Vänta inte med det viktigaste
  Lägg inte det viktigaste sist, låt folk veta vad du vill ha sagt redan i början! För kom ihåg: folk har ofta bråttom, och man vill gärna veta redan från start om just den här texten är relevant för mig.
 • Sätt tonen
  Ibland kräver texten att du är personlig, ibland behöver du vara mer formell – allt detta beror på budskapet och vem du talar till. Fundera ut vilken ton just den här texten behöver ha för att träffa rätt hos dina läsare.
 • Välj en rubrik som väcker intresse
  Överraska, få din läsare att fundera eller använd dig av humor – få folk att reagera på din rubrik men avvik inte från ämnet! Rubriken ska vägleda läsaren och ge hen en uppfattning om vad som komma ska.

Foto: Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.