Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


forskning, undersökning, statistik

Är upphovsrätten förlegad?

torsdag, 12 juni, 2014

100054040_450px

Visste du att varje gång du tar en bild, så äger du den i minst 50 år? Då får ingen annan återpublicera den utan ditt tillstånd. Egentligen. Fast det klart, ofta blir man ju glad när någon väljer att dela vidare det man postar.  Så länge det sker på ett sjysst sätt.

Men enligt lagen om upphovsrätt så får man inte göra så. Och det är kanske inte så konstigt. Det klart att fotografer ska kunna ha kontroll över sitt levebröd. Vi uppskattar också att kunna hänvisa till upphovsrätten när folk använder våra saker utan tillstånd. Men ska en hafsig Instagram-bild ha samma slags skydd?

Det ska nu redas ut i ett nytt forskningsprojekt på Högskolan Väst. Anna Hammarén, som bland annat varit jurist på SVT i 14 år, leder ett projekt för att hitta en ny balansgång mellan yttrandefrihet och upphovsrätt. Det skrivs i ett pressmeddelande.

Bra initiativ, tycker vi på Kreafon. Särskilt när sociala medier, content marketing och spridningseffekter är en så stor del i vår tids kommunikation. Vad är det som gäller, och hur gör man i praktiken?

På vår kurs Social Media Manager pratar vi om juridiken kring detta, och vi berör det även på den nya kursen PR för kulturarbetare. Och för övrigt har vi ett erbjudande på de kurserna fram till midsommar, för dig som vill vässa kompetensen.

Foto: bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.