Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


guider & tipssociala medier

Fejkade företagskonton på Instagram

måndag, 16 juni, 2014

instagram_fejkkonto

Det skrevs mycket om det för ungefär ett år sedan, om alla dessa fejkkonton som på bara några få dagar fick flera tusentals följare genom att locka med give aways om man gillade just deras konto. Då var det SAS och SF.

Nu senast hittade vi ett konto som utlovar gratis presentkort från Lindex till ett värde av 250 kronor till de första 9000 följarna. Ni hör ju, det är ju bara för bra för att vara sant.

Vid första anblick ser fejkkonton hela vanliga ut, men när man granskar dem lite noggrannare känns texterna och dess lovord inte så trovärdiga. För hur skickar man ut presentkort till 9000 personer utan att faktiskt ta in deras adresser? Sen, i detta fall, gör ju det faktum att Lindex redan har ett konto (lindexofficial) det ännu mer uppenbart att detta nya konto är fejk (lindex_butiken).

När ett företag använder ett annat företags namn brukar det kallas varumärkesintrång och är olagligt enligt svensk lag. Ingen får använda någon annans varumärke i sin affärsverksamhet utan tillstånd.

 

Så vad gör man om man som företag upptäcker att någon ”kapat” ens företagsnamn på Instagram?

  1. Försök ta kontakt med den person eller det företag som använt sig av ert företagsnamn.
  2. Om det gäller ett varumärkesintrång kan du också vända dig till en jurist för hjälp.
  3. Om du inte får kontakt med personen/företaget så kan du göra en anmälan via Instagram: Vid en sådan anmälan måste du ange:

–          registeringsnummer

–          vilket land varumärket är registrerat i

–          vilka kategorier av varor och/eller tjänster registreringen omfattar.

Efter en sådan anmälan kan det finnas möjlighet att ta över ägarskapet till kontot. Kom då ihåg att du innan du skickar anmälan måste registrera ett temporärt instagramkonto som du anger i anmälan. Dit kommer sedan det andra kontot överföras.

Läs mer: Instagrams rekommendationer. Varumärkesintrång. Foto: Skärmdump, Instagram.

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.