Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


sociala medier

Varför får man inte läsa det man vill?

onsdag, 20 augusti, 2014

fråga_thinkstock

Facebook och Google har gjort det länge. Twitter har börjat smyga in det. Det handlar att styra vilket innehåll som användaren får se.

Facebook kallar det för topphändelser. Man sorterar ut de mest “relevanta” inläggen från dina vänner och sidor du gillar.  Ett test visade att ungefär en tredjedel av allt innehåll är topphändelser.

Det betyder att den här personen missar nästan 70% av innehållet som han skulle fått. Det gäller för personer och i synnerhet för sidor. Om du vill se mer innehåll, så ställer du in Facebook på att visa “senaste händelser”. Då får du, såvitt jag (Anders) vet, se allt innehåll som postas av de som du följer. Observera att Facebook kan byta tillbaka till topphändelser utan att säga till.

Även Twitter börjar röra sig åt det här hållet. Sedan länge har du kunnat välja att bara se “toppresultat” när du söker. Sedan igår står det klart att Twitter även kommer visa tweets från folk du inte följer i ditt flöde. Sådant som man tror att du tycker är intressant, ungefär som i Upptäck-fliken på Twitter.

Varför gör man så här då? Kan vi inte bara få se det vi vill? Det finns många anledningar, och här är tre:

1. Facebook och Twitter håller koll på vilket slags innehåll som “funkar bäst” – alltså vad som får folk att komma tillbaka. Därför vill man få bort både spam och kontroversiella nyheter till förmån för mer lättsmält innehåll.

2. Det är en del av affärsmodellen, eftersom man öppnar möjligheter för att betala för synlighet. Marknadsförda inlägg finns både på Twitter och Facebook, och i sökresultaten på Google har det fungerat så sedan länge.

3. Vi behöver hjälp med att sålla i informationsflödet, eftersom vi inte hinner eller orkar läsa allt innehåll vi tar emot . Därför döljer Facebook innehåll. Å andra sidan gillar vi också att få tips om bra innehåll som vi inte har upptäckt, och det är därför som Twitter lägger till innehåll.

Urvalet funkar inte alltid jättebra. Man kan konstatera att alla tjänster har svårt att veta vad som faktiskt är relevant för just dig. Å andra sidan kan ett ofiltrerat flöde bli lite väl mastigt om man följer mycket. Så någon form av balans kanske behövs?

Är du missnöjd med innehållet du får? Några tips:

 • Följ fler relevanta saker. Klaga inte på att du inte får några branschnyheter på Facebook om du inte följer sidor och personer som skriver om det. Kom ihåg att du kan prenumerera på personers flöden på Facebook utan att vara vänner med dem.
 • Dölj inlägg från personer på Facebook du inte vill se mer av. Du kan fortfarande vara vän med personen.
 • Visa din uppskattning tydligt. Hjälp Facebook att förstå vad du vill ha genom att gilla och kommentera på saker du vill se mer av. Se det som att du tränar en hund. :)
 • Använd tjänster som väljer ut bättre innehåll. Ett exempel är Nuzzel som meddelar dig när någon länk är populär bland dina kontakter på Facebook och Twitter.
RELATERAT INNEHÅLL


6 kommentarer till “Varför får man inte läsa det man vill?”

 1. Maria Kullberg säger:

  Hej!
  Vill bara påpeka att flödet “Senaste” på Facebook inte alls visar allt från alla vänner och sidor. Långt ifrån. Jag gissar att siffran 30% stämmer där också. Och precis som experimentet du länkar till först i artikeln här – massor av innehåll är ett par dagar gammalt. Jag upplever att det är ganska liten skillnad på “Topphändelser” och “Senaste”. Urvalet är sämre än någonsin sen några veckor tillbaka, är min åsikt! Skrev ett inlägg om det på FB igår, och överväldigande många hade samma upplevelse.

  Hälsningar
  Maria

 2. Ia säger:

  Facebook: Det mest irriterande är uppdelningen i Startsida och Sidflöde – plötsligen måste jag kolla på 2 platser! Obegripligt!
  Känns inte bra att de väljer vad jag ska se. Visst är infoflödet emellanåt stort, men jag vill välja själv.

 3. Kreafon säger:

  Maria – tack för kommentaren. Det är väldigt intressant det här. Det framgår ju inte i artikeln om testet gäller för topphändelser eller inte. Kanske var ett hastigt antagande av mig att det gäller just för topphändelser. Men jag får i varje fall upp betydligt mer under “senaste händelser”. Fast kanske inte allt, ändå? Har du gjort något test på det här?

  Sen är ju frågan också vad som gäller för en lista. Om man lägger till vänner i en lista, får man då se allt som de gör när man läser den listan?

  Att gamla poster dyker upp kan förklaras av att kommentarer och gillningar räknas som händelser också. Alltså en ny kommentar på en gammal post blir del av “senaste händelser”.

  / Anders

 4. Kreafon säger:

  Ia: Osäker på hur du menar. När du klickar på ditt namn så ser du all (?) aktivitet som har med dig att göra – som du gjort själv, där du nämns, osv. Startsidan visar “allt” annat innehåll som du prenumererar på.

 5. Maria Kullberg säger:

  Hej igen!
  Det räcker att göra ett så enkelt test som att fundera på hur många av ens vänner man egentligen ser inlägg av på en dag. Besök någons tidslinje som du inte sett på sistone – har personen verkligen inte postat något? Jo, oftast har jag bara inte fått se det för att det var så längesen vi interagerade med varandra. Likadant med sidor som jag inte interagerat med på länge. Jag gillar kanske att se uppdateringarna men kommenterar inte, gillar inte och öppnar kanske inte alltid länkar eller foton – då får jag väldigt lite av dem framöver på min startsida.

  Om jag väljer att titta på Sidflödet (en bit ner i menyn till vänster på startsidan), som Ia nämner, så ser jag uppdateringarna från sidorna. Tycker också det känns meckigt att behöva gå dit…

  På ett vis kan jag vara tacksam för att jag inte ser alla mina 1000 vänners uppdateringar och hundratals sidors uppdateringar – det skulle bli lite övermäktigt, men just nu sållas på tok för mycket bort. Känns som en handfull vänner som visas i flödet och det blir ju otroligt tjatigt. Och oerhört få sidor visas numera.

  Jag gjorde en drive för att rensa ut gamla inaktuella gillade sidor. Då hittade jag många som jag insåg att jag inte sett i flödet på länge. Visst fanns där nya inlägg! Ett klart led i FB:s försök att tvinga sidor till att betala för att visas. Effekten av att vara inne och kika på sidorna är att flera nu åter dykt upp i mitt flöde. En välkommen blandning i flödet! :)

 6. Kreafon säger:

  Ja precis. Sidors inlägg filtreras bort mer än inlägg från personliga profiler. Det visas ju också i testet som blogginlägget länkar till. Och om informationen här stämmer, så kommer det inte direkt att bli lättare..

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.