Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


forskning, undersökning, statistiksociala medier

Hur använder journalister Twitter?

tisdag, 30 september, 2014

journalist 481392727_450px

Ulrika Hedman på Göteborgs universitet har länge forskat på journalister och sociala medier. I april publicerade hon en artikel om Sveriges journalister på Twitter.  Artikeln är inte fritt tillgänglig online, så vi tänkte dela med oss av några saker ur den här.

  • Mer än hälften av Sveriges journalister använder Twitter för att skriva eller läsa.
  • 5% av journalistkåren använder Twitter 24/7.
  • Var femte journalist är på Twitter dagligen, framför allt för att läsa. Bland yngre journalister gäller det för hälften av journalistkåren.

Journalister uppmuntras till att vara mer personliga för att bygga relationer med läsarna och stärka medierna. Det gäller särskilt för Sveriges Radio. Det kan vara både bra och dåligt. Oavsett vad man tycker, så öppnar det nya möjligheter för de som annars har svårt att nå fram till journalister. Sådant pratar vi mer om på vår kurs Praktisk PR i november.

För visst påverkar Twitter och andra sociala medier hur journalister, organisationer och allmänhet umgås med varandra. En hel del journalister tror rentav att Twitter tar över förmedlingen av nyheter i framtiden.

  • Var fjärde aktiv twittrare tror att Twitter ersätter nyhetsförmedlingen i framtiden.
  • Bland de som inte använder Twitter, tror 14% att Twitter ersätter nyhetsförmedlingen.

Och till sist – bland de som aldrig använder Twitter är arbetslösa journalister en av de större grupperna. Det kan man tolka på många olika sätt. Någon rubriksättare kanske skulle dra till med ”Journalister som inte använder Twitter får sparken”.

Så är det givetvis inte. Men faktum kvarstår – sociala medier förändrar hur opinionsbildning, nyhetsvärdering och det offentliga samtalet fungerar. Och det kan du dra nytta av för att nå fram med dina budskap. Om du vill veta mer om hur det går till, så rekommenderar vi återigen vår kurs Praktisk PR.

Bild: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.