Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


kommunikation i offentlig sektorsociala medier

Måste kommunen lista sina sociala medier på sin hemsida?

måndag, 6 oktober, 2014

fbdagen_6

Det är framför allt två dokument som fungerar som vägvisare för kommuners användning av sociala medier idag:

På Kreafons kunskapsdag berättade Anders om arbetet bakom rapporten Kommunen på Facebook. En sak som vi har upptäckt under vårt arbete med rapporterna de senaste två åren är att det är ganska svårt att hitta kommuners officiella sidor på Facebook.

Många kommuner kan alltså bli bättre på att göra sina facebooksidor mer tillgängliga. Det går att göra dem lättare att hitta, till exempel genom att länka till sin facebooksida från kommunens hemsida, menade Anders.

Men måste inte en kommun lista alla sina sociala medier på sin hemsida? undrade någon. Eftersom det förekom olika uppfattningar så mailade vi e-delegationen och frågade. Så här svarade de:

”Det finns, såvitt vi vet, inte något krav att lista sociala medier på en kommuns hemsida. Förteckningsskyldighet i allmänhet kan dock följa av andra bestämmelser, t.ex. i arkivlagen och i OSL.”

Av svaret att döma måste en kommun alltså inte lista sina sociala medier på sin hemsida, åtminstone inte enligt E-delegationens riktlinjer. Däremot kan det ju ändå att vara att rekommendera, eftersom det tydliggör vilka kanaler som är kommunens officiella och inte.

Foto: Per Kårehed

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.