Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


föreläsning, kurs, utbildningguider & tipsPR & kommunikation

Gratisbilder som får användas

tisdag, 7 oktober, 2014

pr_gratisbild

Vi sitter just nu och finslipar vår kurs Praktisk PR inför november. Jag (Anders) vill ta upp en sak som många ofta glömmer i PR-arbetet: bilder. En bra bild kan vara det som gör ert budskap till en nyhet. Det kan vara oerhört viktigt med en bra fotograf och ett arrangemang som kan funka som en nyhetsbild.

I sociala medier kan det vara annorlunda. Där behöver det inte vara lika proffsigt. Många plockar roliga kattbilder från nätet och får bra spridning. Och det tycker ju många funkar bra, mast det strider faktiskt mot lagen om upphovsrätt. Man får inte göra så.

Däremot finns det många arkiv med bilder som man faktiskt får använda. Här har vi samlat några bra exempel. Observera att sidorna har olika regler för hur bilderna får användas, särskilt för kommersiellt bruk. Se varje sidas villkor, och ibland även för enskilda bilder. Tänk också på att ange vem som tagit fotot eller varifrån det kommer. Även om det inte behövs när t.ex upphovsrätten gått ut, så skadar det aldrig.

Tips: lägg en timme på att samla ihop många bilder som du kan använda i framtida inlägg i sociala medier. Och kom ihåg att historia kan vara minst lika intressant som nutid.

På Google kan du söka efter bilder efter licens. Sök på ett ord på images.google.se och klicka sedan på Sökverktyg. Sen klickar du på Användningsrättigheter och väljer det som passar för dig. Det funkar inte felfritt, så dubbelkolla alltid vilken licens bilden har.

Tips på några mindre kända bildarkiv:

 • Metropolitan Museum of Art har 400,000 bilder som får användas för icke-kommersiellt bruk. Kända målningar, statyer, hantverk och annat.
 • Amerikanska Jordbruksverket har 2,000 bilder på bland annat djur, mat och växter. Får även användas kommersiellt.
 • NASA är bra om du letar rymdbilder. De allra flesta bilderna får användas helt fritt.
 • NOAA Photo Library har 4,000 bilder på väder. Solnedgångar, stormar, översvämningar, flygbilder, och annat listas i olika samlingar.
 • Wellcome Library har 100,000 bilder inom medicin och konst. Här hittar du en hel del udda material, och en del av dem får användas för kommersiellt bruk (läs mer).
 • Getty Open Content Images har 87,000 bilder som får användas kommersiellt. Här hittar du målningar av Rembrandt & van Gogh och en hel gamla foton och teckningar.
 • LIFE Photo Archive har miljontals fotografier från 1750 fram till idag. Får inte användas för kommersiellt bruk.
 • Museum of New Zealand har 30,000 bilder, varav många är helt fria att manipulera och använda som man vill. Klicka i ”with downloadable images” när du söker och kolla licensen för varje enskild bild.

 

Bild: Matt Hobbs, Public Domain Archive

RELATERAT INNEHÅLL


4 kommentarer till “Gratisbilder som får användas”

 1. Katarina säger:

  Riksantikvarieämbetets bilddatabas Kulturmiljöbild är också ett tips!

  http://raa.se/hitta-information/kulturmiljobild/

 2. Kolla Källans idélåda » Hitta fria bilder säger:

  […] museet har ett gemensamt bildarkiv med 40 000 fria bilder. Kreafonbloggen skriver den 7 oktober om Gratisbilder som får användas. (Red. […]

 3. Carolina säger:

  Fast tex unsplash är ju ökänt för att publicera bilder under fel licens. Var försiktiga och smarta när ni använder sidor som låter vem som helst ladda upp bilder. Publicdomainarchive är tyvärr bara en kopia av unsplash, de hämtar bilderna därifrån.

 4. Kreafon säger:

  Hej Carolina

  Jag (Anders) har inte hört att det varit så mycket problem med Unsplash. Men visst har du rätt i att man ska vara extra försiktig när vem som helst kan ladda upp bilder. Tack för tipset!

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.