Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


sociala medier

Får polisen ha fake-konton på Facebook?

tisdag, 28 oktober, 2014

482231739_450px

För några veckor sedan höll vi en uppmärksammad kurs om sociala medier i polisarbetet. Vi pratade inte särskilt mycket om polisens externa kommunikation – där man ligger ganska långt fram på framför allt Facebook. Fokuset låg snarare på hur man kan hjälpa de som råkar illa ut på nätet.

I USA har man länge använt fejkade konton på nätet för att spana på brottslingar. Nyligen beslagtog en DEA-anställd (Drug Enforcement Administration) en kvinnas telefon och använde bilder därifrån för att starta en Facebook-profil och kommunicera med hennes (brottsmisstänkta) vänner. Enligt amerikansk lag är det tydligen tillåtet att göra så.

Däremot är det inte tillåtet enligt Facebooks användarvillkor. Facebook har skickat ett brev till DEA och bett dem att sluta använda fejkade konton. Detta skulle alltså även kunna hända i Sverige.

Utan att ta ställning i frågan kan man konstatera att Facebook kan ha en direkt påverkan på hur poliser får spana på nätet. Facebook skulle t.ex kunna stänga ned ett konto som är avgörande för att utreda ett allvarligt brott.

Å andra sidan behöver det inte nödvändigtvis vara negativt. Det finns många exempel på att svenska myndigheter försöker begära ut information som bl.a Facebook och Tele2 anser inte får lämnas ut. I det sammanhanget kan vår personliga integritet alltså skyddas av företag.

Vi kommer alldeles säkert få höra mer om detta i framtiden, och jag (Anders) tror att många ser fram emot mer tydlighet på det här området.

Bild: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.