Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


sociala medier

Mer om Facebooks förändringar

torsdag, 4 december, 2014

470475535_450px

Efter vårt inlägg om Facebooks förändringar för sidor fick vi några frågor om vad det innebär för användaren. Där finns många förbättringar. I grund och botten vill Facebook få oss att trivas bättre, genom att få mindre irrelevant innehåll, mer kontroll över vem som ser vad, och tydligare villkor för hur Facebook samlar information om vad vi gör.

Angående det senaste finns det en hel del myter kring vad Facebook faktiskt gör. Med hjälp av en kritisk artikel av forskaren Anne Helmond tänkte vi lyfta fram några saker som är viktiga att känna till:

Facebook använder information om vad du gör i andra appar. Man samlar in information från appar som man äger (t.ex Instagram, WhatsApp) och från appar som man har samarbeten med.

Det är lättare att göra sekretessinställningar. Men kom ihåg att om någon delar ditt inlägg, så är det den användarens inställningar som gäller. Ditt privata innehåll kan alltså bli offentligt.

Dina vänner kan dela din information med appar. När din vän använder en app så kan hen välja att även dela information om dig, som t.ex dina intressen och när du är född.

Gilla-knappen håller koll. Om du går in på en sida som har en gilla-knapp, så får Facebook information om vad du gör på den sidan. Även om du inte har ett Facebook-konto.

Allt detta gör Facebook för att förbättra sina tjänster. Tanken är att du ska få ett bättre innehåll, och t.ex få färre irrelevanta annonsliknande inlägg, som vi skrev i förra inlägget. Och det är man inte ensam om. Företag som Google, Twitter och Amazon jobbar på liknande sätt.

På Facebook kan du höja din sekretessnivå (t.ex under ”vem kan söka efter mig) för att öka integriteten. Det finns också ett slags ”nix-register för nätet” där du kan klicka bort även andra företag än Facebook: Your Online Choices. För ännu mer skydd så finns verktyg som t.ex Disconnect.

Summa summarum: det är bra att känna till hur det fungerar, men man ska inte oroa sig i onödan heller. Och förresten, du vet väl att du inte behöver oroa dig för att Facebook ska stjäla dina bilder?

Bild: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.