Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


guider & tipssociala medier

Hur gör man hashtag på Instagram?

måndag, 19 januari, 2015

hashtag

Våra guider och bloggposter om Instagram är välbesökta och en sak som vi ofta får frågor om är det här med hashtaggar. Vi har skrivit om hashtaggar förut (här till exempel), men här kommer det viktigaste igen :)

Vad är en hashtag?
En hashtag är en slags etikett. Man “etiketterar” eller “taggar” sitt innehåll, för att berätta vad det handlar om.

Till exempel:

 • “Vill du jobba med mig?” #nyttjobb #smios
 • “Men kolla vad snyggt!” #inredning #diy #kruka
 • “Hur tråkigt??” #ilandsproblem?

Utan hashtaggarna hade meddelandena varit ganska intetsägande, men tillsammans med taggarna får man en bättre uppfattning om vad det handlar om. Förutsatt att man vet vad taggarna betyder förstås… (se nedan)

Varför använder man hashtags?
Av flera olika anledningar:

 • För att kategorisera innehåll.
 • För att förtydliga vad det hela handlar om.
 • För att markera t.ex humor eller ironi.
 • För att göra det lätt för andra att hitta innehållet (och till dig, så att du kan få fler följare).

Hur gör man en hashtag på Instagram?
Du skriver helt enkelt “brädgård” (#) och sedan ordet i direkt anslutning, utan mellanslag. Så här: #ord

Hur gör man en hashtag på Twitter?
Det fungerar på samma sätt att göra en hashtag på Twitter.

I vilka sociala medier används hashtaggar??
Hashtags används som sagt på Instagram och Twitter, men även på exempelvis Pinterest och Facebook. Däremot används inte hashtags på LinkedIn (än).

Hur vet man vilka hashtags som finns?
Det finns ingen lista över vanliga hashtaggar, men däremot kan du söka efter hashtags genom att använda sökfältet på Instagram och Twitter. På så sätt kan du också hitta intressanta personer att följa. Är du till exempel intresserad av att baka kan du hitta både inspiration och personer att följa genom att söka på #tårta

Hur vet man vad en viss hashtags betyder?
Eftersom det inte finns någon förteckning eller något register över vanliga hashtaggar brukar man få klura ut det själv genom att kolla på hur andra använder en viss hashtag. Du kan klicka på en hashtag för att få upp alla bilder och tweets som taggats med just den hashtaggen, och det kan hjälpa dig att luska ut vad hashtaggen betyder. #smios står till exempel för “sociala medier i offentlig sektor” och #diy betyder “do it yourself”.?

Hur många hashtags kan man använda samtidigt?
På Instagram är det vanligt att använda ganska många hashtaggar i ett och samma meddelande. På Twitter använder man oftast inte lika många. Använd så många som du tycker är relevant för din bild och ditt innehåll.

Kan man hitta på en helt egen hashtag?
Ja visst! Det är bara att skriva #vadduvill. Till skillnad från till exempel domännamn registrerar man inte hashtags och det går inte att ha ensamrätt på en specifik hashtag.

Kan vem som helst kan använda “min” hashtag?
Ja, och det är det som är en del av tanken bakom hashtags – många användare använder en gemensam tagg för att samla ihop ett visst slags innehåll under den taggen.

 

Sådär ja, då hoppas vi att de flesta hashtag-relaterade frågetecknen är uträtade! :)

Foto: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


6 kommentarer till “Hur gör man hashtag på Instagram?”

 1. ANONYM säger:

  Jag kan inte se de hashtags som jag har skickat, under rubriken #…. Visas inte #-tweetet för avsändaren, eller är det något som är fel? Och i så fall, hur ska jag komma tillrätta med problemet?

 2. Kreafon säger:

  Hej! Det finns många olika klienter för att använda Twitter och de fungerar olika. Om du twittrar med t.ex #hashtag och tittar på twitter.com så visas dina egna tweets där när du kollar på #hashtag. Däremot visar Twitter bara ett urval av tweets, så om du inte ser ditt eget tweet så behöver du trycka på “View all” (eller dylikt) för att se alla tweets.

 3. Inga säger:

  Mitt användarnamn går inte att hashtagga. Det innehåller punkter i ordet (inte i slutet), är det därför? Vilka tecken kan inte taggas?

 4. Kreafon säger:

  Hej Inga

  En hashtagg kan bara innehåll bokstäver och siffror, så tyvärr kan du inte hashtagga ditt användarnamn om det har punkter i det.

 5. Pia säger:

  Hej

  En vad vi kallar “pajas” envisas med att tagga sina inlägg på Instagram med vårt företagsnamn, så att hans i vårt avseende extremt töntiga filmer visas i vårt flöde, men har ingenting med vår plats eller verksamhet att göra. Kan vi göra något för att blockera honom?

 6. Kreafon säger:

  Hej Pia,

  Det beror lite på hur du menar med att tagga. Om du syftar på att användaren ifråga taggar er med ert användarnamn (@användarnamn) så kan ni förhindra att detta kommer upp i ert flöde om ni blockerar användaren.
  Är det däremot hashtags du menar (#användarnamn) blir det svårare, för att inte säga omöjligt att förhindra. Detta (som kallas “hashtag hijacking”) är ett vanligt problem när det exempelvis kommer till specifika kampanjhashtags.
  Försök att kontakta användaren ifråga och be hen att sluta hashtagga med ert företagsnamn. Tyvärr tror jag att det är föga effektivt dock :(

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.