Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


sociala medier

Kan man blockera marknadsförda inlägg?

torsdag, 19 mars, 2015

reklam nej tack

Reklamundvikande är en ovanligt stor grej i Sverige. Studier har länge visat att vi blir allt bättre på att fly bort från oönskade annonser. Det har också visat sig att vi blockerar annonser på webben mer än vad man gör i andra länder. Ungefär var femte person i Sverige har en så kallad adblock i webbläsaren för att ta bort annonser.

Kanske är det då inte så konstigt att vi fick frågan om man kan blockera marknadsförda inlägg på Facebook. Det blir ju allt vanligare med obeställda inlägg på både Facebook och Twitter, och det irriterar de som har program för att blockera annonser.

Såvitt vi vet kan inte Adblock-verktygen urskilja marknadsförda inlägg från andra inlägg. De blockerar ju heller inte annonser på Facebook. Så svaret på frågan är att det inte finns någon teknik för att blockera reklam på Facebook eller Twitter.

Men kanske finns det något lagligt sätt? Kan inte dessa marknadsförda inlägg räknas som obeställd reklam? Det är faktiskt inte omöjligt, och det kommer säkert bli en brinnande fråga i framtiden. Fast just nu verkar det bästa svaret på frågan vara “Det beror på”.

Bild: Mattias Rickardsson

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.