Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


kommunikation i offentlig sektorsociala medier

Ett balanserat innehåll

torsdag, 26 mars, 2015

innehall_630x420

Under arbetet med Kommunen på Facebook har vi varit inne på alla Sveriges kommunövergripande facebooksidor. Förutom att samla in statistik om gillare och engagemang, så har vi tittat mer på innehållet än vanligt. I intervjuerna inför rapporten så blev det också mycket prat om innehåll. Vilka saker skriver man om? Hur jobbar man med bilder? Hur ska man tänka kring språk och tonalitet?

Ofta kretsade diskussionerna kring balansen mellan det lättsamma och det informativa. En del menar att kommunens facebooksida är en förlängning av hemsidan, och att den i första hand finns för att informera. Andra tycker att facebooksidan är en social kanal för att bygga relationer och förbättra sitt rykte – att kommunicera.

För det mesta strävar man efter en balans mellan information och kommunikation på facebooksidan. Och det är ingen lätt balansgång. Ska man verkligen posta roliga kattbilder för att få igång diskussioner och engagemang på sidan? Vilken typ av inlägg brukar folk gå igång på? Hur ska en kommun egentligen “prata” på Facebook?

Detta kommer vi prata mycket om kunskapsdagen Framtidens Facebook för Kommunen 24 april. Men redan nu kommer tre snabba tips:

Naturbilder. Kan med fördel användas för att både informera och kommunicera. En vacker bild på en solnedgång och en uppmaning att skicka in egna solnedgångsbilder? Eller kanske en stilren skogsbild för att illustrera information om återvinning?

Historia. En bild av hur stortorget såg ut för femtio år sedan eller en anekdot kring hur statyn mitt i staden kom till. Att dela med sig av historia som är kopplat till platser och byggnader som människor kan relatera till är ofta väldigt uppskattat.

Driftstörningar. Jodå, det är faktiskt populärt på Facebook. Enligt vår webbenkät är information om t.ex vattenläckor en av de mest engagerande typen av innehåll. Det ska man inte glömma!

Du som vill lära dig mer om olika sätt att arbeta med innehållet är varmt välkommen till kunskapsdagen. Du får möjlighet att diskutera med kollegor som sitter i samma båt som dig och lyssna på vassa föreläsningar. Läs mer och anmäl dig här.

Foto: Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.