Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


sociala medier

Facebook tar över nyhetsdistributionen?

onsdag, 13 maj, 2015

ThinkstockPhotos-76807377_630px

Igår lanserade Facebook sin nya tjänst instant articles. Ett fåtal amerikanska och europeiska mediebolag har inlett samarbete med Facebook för att posta sitt innehåll direkt på Facebook, istället för att posta länkar till deras egna hemsidor. Artiklarna kommer att ha vissa specialfunktioner jämfört med andra inlägg, som högupplösta bilder och snabbare laddningstid.

Inte särskilt överraskande, kan man tycka. Mediebolagen vill å sin sida att fler ska se deras innehåll, och Facebook å sin sida vill höja kvaliteten på innehållet de erbjuder. Dessutom öppnas nya vägar upp för Facebooks affärsmodell om att ta betalt av de som vill synas.

Enligt Facebook kommer instant articles inte att ha större räckvidd än andra inlägg. Däremot kan mediebolagen med instant articles formge inläggen och även ha annonser i inläggen. Facebook ger dem 100% av intäkterna från annonserna. Som det ser ut just nu..

Journalister är oroliga över att Facebook får för mycket makt över distributionen av nyheter och det har man goda grunder till. Men det är egentligen inget nytt. Facebook driver ofta mer trafik än Google och mediebolagen har länge varit beroende av Facebook för att få besökare till sin sajt.

Än så länge vet man inte vart detta bär hän. Antagligen kommer Facebook att förändra konceptet framöver, genom att t.ex ta en del av annonsintäkterna eller införa avgifter på instant articles. Eller så lägger man ner projektet helt och hållet.

I vilket fall så är det viktigt att hålla koll på Facebooks utveckling framöver och reagera därefter. Kanske är det ännu viktigare att ta ett långsiktigt perspektiv och fundera på hur ens distribution och kundregister ska se ut i framtiden.

Bild: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.