Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


forskning, undersökning, statistikPR & kommunikationvarumärke & strategisk kommunikation

Är kommunikatörer dåliga på att lyssna?

måndag, 24 augusti, 2015

lyssna

Visste du att ungefär hälften av Europas kommunikatörer jobbar i en organisation som saknar strategier för att lyssna på omvärlden? Det visar världens största undersökning om strategisk kommunikation, European Communication Monitor.

Det är inte helt överraskande. Många kommunikatörer och ledare tycker att kommunikation främst handlar om att synas och om att nå ut. Inte om att vara lyhörd, samla in information och att lägga tid på att tolka den.

Varför är det så viktigt att lyssna då? För att man kan mäta kommunikationsinsatser, utvärdera verksamheten och varumärket i stort, kundservice, få underlag för produktutveckling, att hänga med i branschutvecklingen, uppfatta nya behov hos publiken och rikta insatser bättre.

Ta PR-arbete som exempel. Kommunikatörers vanligaste misstag, enligt Cisions enkät för journalister, är att skicka ut irrelevant information. Man vet inte vad journalisten skriver om, förmodligen eftersom man inte haft tid att göra ordentlig research och satsar brett istället för smalt. Men att lyckas pricka rätt på en journalist är trots allt mer värt än att pricka 100 fel.

Tittar man på varumärkesutveckling så är det minst lika viktigt att lyssna. För det första behöver ledning och varumärkesansvariga lyssna på sina medarbetare, och vice versa. För det andra så kan det vara helt avgörande att känna till omgivningens uppfattning om varumärket. I vissa fall kan det vara väldigt stor skillnad mellan vad ägaren och omvärlden tycker att varumärket är, och då blir det tydligare vilka slags insatser man behöver göra.

En organisation behöver helt enkelt input för att frodas, precis som en person gör!  För dig som är nyfiken, så pratar vi om det aktiva lyssnandet i flera av våra kurser. I Praktisk PR och Social Media Manager pratar vi om olika verktyg för omvärldsbevakning på nätet. I Strategiskt varumärkesarbete löper lyssnandet som en röd tråd genom båda dagarna.

Foto: Bildarkiv Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.