Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


internet & tekniksociala medier

Detta gillar du enligt Facebook

onsdag, 14 oktober, 2015

Selected employee

Sedan några år tillbaka arbetar Facebook aktivt med att välja vilka inlägg du som användare får se. Det gäller både för sidor och personer, och tanken är att ge dig så relevant innehåll som möjligt. Och att öka intäkterna för Facebook, såklart.

Men vad tycker Facebook är relevant för just dig? Varför får man se vissa annonser men inte andra? Nu kan du själv se efter! Logga in på Facebook och gå till den här sidan. Där visas information om bland annat hobbies, kultur, sport, utbildning och personer. Klicka på kategorierna för att se detaljerna.

Förhoppningsvis känns inte listan helt off. Men du kommer säkert att hitta saker som du inte alls känner igen. Jag (Anders) ska till exempel ha ett brinnande intresse för dinosaurier, tjockolja och snabbspårvägar. Och det har jag faktiskt inte. Inte än, i varje fall.

Men varför tror Facebook att jag gillar tjockolja då? Det är inte helt lätt att svara på. Det baseras bland annat på vad jag skriver, vilka sidor och inlägg som jag gillar, vem jag är vän med, vilka grupper jag är med i, var jag bor, vart jag varit och vilka länkar jag klickar på. Facebook kan också få information från andra appar och sajter som jag använder, eller köpa från andra företag. Läs mer om det här och här.

Detta är knappast okontroversiellt, och borde diskuteras mer än vad det gör idag. Insamlandet av stora datamängder – så kallad big data – är ett gigantiskt affärsområde, och något som många använder sig av. Facebook är inte alls ensamma om det här. Google har till exempel gjort det länge. Här kan du se vilka intressen du har enligt Google.

Samtidigt blir det väldigt tydligt att big data inte alltid ger särskilt bra resultat. Trots att Facebook spårar så mycket av det jag gör, så tror de ändå att jag är intresserad av ljuddämpare, elektricitet och fossil. Och en latinamerikansk TV-kanal som heter Space.

Du kan själv ta bort och lägga till intressen. Men Facebook lägger snabbt till nya. När vi testat så tar det bara några dagar innan man får nya intressen. Trots att man surfar inkognito, trots att alla cookies raderats, trots att man avaktiverat appar, webbplatser och plugins.

Vi kommer säkert att återkomma till det här igen här i bloggen. Tills dess – surfa lugnt. :)

Bild: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.