Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


kommunikation i offentlig sektorPR & kommunikation

Styr kommunens kommunikatörer journalistiken?

måndag, 7 december, 2015

Media interview

Rapporteringen om kommunpolitiken ökar trots mediekrisen. Det skriver Institutet för mediestudier i sin årsbok som publicerades 1 december. Trots att antalet redaktioner och journalister minskar runt om i landet, så ökar antalet artiklar om kommunpolitiken enligt deras studie.

Vad är det som ökar då? Såvitt vi kan förstå så gäller det antalet artiklar som nämner kommunens namn och varianter på ord som ”kommunstyrelse”, ”kommunalråd” och ”borgarråd”. Det handlar således om formell partipolitisk verksamhet. Ett kritiskt reportage om till exempel kommunens äldrevård är inte nödvändigtvis med.

Kajsa Bergvall, som genomfört den här delen av studien, citeras i ett reportage på journalisten.se: ”Jag ser en risk för att kommunikatörer på kommunen kan styra rapporteringen mer och mer.”

Den oron kan man ha om mediebranschen i stort. I USA finns det redan fler PR-konsulter än journalister, och liknande tendenser syns i Sverige. Det är givetvis en utveckling som man ska ta på allvar. Granskande journalistik gör mycket gott för samhället.

Men det är nog inte kommunernas kommunikatörer som är ett hot mot den lokalpolitiska journalistiken. Snarare handlar det om vissa PR-byråer och medietränare som till exempel uppmanar politiker att inte prata med journalister. De flesta kommunala kommunikatörerna sitter i förvaltningar, och har inget större svängrum för att manipulera någon debatt. Det är väl snarare tvärt om så, att de upplever att journalister tar sig lite väl stora friheter ibland – och kanske rentav feltolkar och förvränger på ett ohederligt sätt.

Bild: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.