Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


internet & tekniksociala medier

Sociala medier har blivit olagliga

måndag, 4 januari, 2016

Olagligt

I oktober bestämde EU-domstolen att amerikanska företag inte kan fortsätta att föra över personuppgifter från Europa till USA som förut. Ungefär 5000 amerikanska företag har använt en så kallad Safe Harbor-princip för att kunna göra detta. Sedan 6 oktober gäller den inte längre efter en dom i EU-domstolen.

Så alla amerikanska sociala medier, molntjänster, appar, operativsystem och manicker är olagliga att använda i Europa nu? Det verkar onekligen så. Just nu. Vad det innebär för framtiden kan man inte säga ännu.

Källan till den här domen är ett envist arbete från en österrikisk student. Vi skrev redan 2011 om hur Max Schrems beställde ut sina personuppgifter från Facebook och fick 1222 sidor skickade till sig. Därefter satte han igång flera processer (läs om dem på europe-v-facebook) som till slut ledde till det nuvarande beslutet i EU-domstolen.

Läs även SKL:s rekommendationer för kommuner, landsting och regioner och EU-kommissionens råd till företag.

Bild: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.