Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


sociala medier

Vem vaktar facebookgrupperna?

tisdag, 12 april, 2016

folkring_630px

Har du någon gång trillat förbi en inofficiell facebookgrupp om din kommun? Kanske heter den Du vet att du är från (kommunnamn) om… eller Vad händer i (kommunnamn)?. Har du någonsin funderat på hur administrationen av de grupperna går till?

En som gjort det är journalisten Karin Bernhardsson, som intervjuade mig (Anders) förra veckan. Hon har pratat med flera som administrerar kommungrupper i Sörmland. Oftast har de startat gruppen som en kul grej, men nu är det ett forum för tusentals människor som stjäl en hel del tid och energi.

Som administratör vill de hålla en bra stämning i gruppen. Men vad är bra stämning? Vad ska man ta bort och inte ta bort? Det är knappast en lätt uppgif. Som jag påpekar i intervjun så är administratörerna skyldiga enligt lag att ta bort innehåll som är olagligt, men i övrigt är det helt godtyckligt. Alldeles nyligen gick jag faktiskt in i en diskussion i en sån här facebookgrupp, men inlägget togs bort och hela diskussionen försvann. Utan förklaring. Oklart varför.

Fenomenet i sig är inget nytt. Diskussionsforum på nätet har modererats av glada amatörer sedan 90-talet. Ibland har det funkat smärtfritt, ibland mindre bra. Skillnaden nu är att en facebookgrupp faktiskt kan vara kommunens största samlingsplats. Den kan vara större än både officiella kommunkanaler och lokalpressen.

Utvecklingen kan komma att fortsätta och ställa saker på sin spets. Bör glada amatörer bedöma vad som är uppvigling, hets mot folkgrupp och upphovsrättsbrott? Ska de kunna ta bort en livlig debatt om stadsplanering bara för att det skapar dålig stämning? Om inte de, ska någon annan göra det? Vem då? Hur då?

I andra länder är det Facebooks ansvar att ta bort olagligt innehåll. Sveriges så kallade BBS-lag, som gör sidadministratören ansvarig, finns inte i andra länder. Men Facebook har fått en hel del kritik, bland annat för att ta bort amningsbilder men inte hotfulla och hatiska inlägg.

Diskussionerna om detta lär helt enkelt fortsätta ett bra tag till…

Bild: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.