Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


forskning, undersökning, statistikvarumärke & strategisk kommunikation

Hur mäter man ett varumärke?
– Varumärkesskolan #4

fredag, 15 april, 2016

mata_varumarke_630x420

Vi vill kunna mäta. Men vissa saker låter sig inte mätas så lätt, eller kan mätas på olika vis, exempelvis vilket Sveriges starkaste varumärke är. Oavsett vilken metod som används brukar Ikea hamna högt i topp. Så även i en aktuell undersökning genomförd av Brandfinance som i ett pressmeddelande konstaterar att ”Ikea är Sveriges mest värdefulla varumärke i kronor och ören men Ericsson det starkaste”.

I mätningar av svenska varumärkens styrka brukar Ikea, Volvo, H&M, Ericsson och några till tävla om topplaceringarna. Hur de rankas beror naturligtvis på hur undersökningarna genomförs, men klart är att vi har all anledning att vara stolta över dessa starka svenska varumärken!

Att försöka mäta ett varumärkes värde i kronor och ören är det många som försöker sig på, och visst kan det i vissa fall vara intressant. I andra fall, exempelvis för myndigheter eller ägarledda företag som inte har planer på att sälja bolaget, kan ekonomiskt värde istället vara relativt ointressant. Då är det mer givande att kolla på annat, såsom anseende och rykte, upplevd servicenivå, förtroendekapital och attraktionskraft som arbetsgivare.

Och nu till den verkligt intressanta frågan: Om ni skulle mäta ert varumärke – hur skulle ni då gå till väga? Vad skulle ni egentligen behöva mäta? Vilka frågor skulle ni ställa? Till vem? Vill ni ta reda på hur er service uppskattas, om folk känner till er eller på riktigt försöka ta reda på vad ni har för rykte?

Det genomförs en väldig massa varumärkesundersökningar varje år. Många av dem skulle jag (Lena) säga är ganska meningslösa. Oftast ligger problemet i att man inte vet vad det är man vill eller behöver mäta. Frågor ställs på måfå och diagrammen man får fram är visserligen fina, men tämligen oanvändbara.

När man arbetar med ett varumärke är det viktigt att veta vart man är på väg:

  • Vad vill vi vara kända för?
  • Vad vill vi att folk ska tycka om oss?
  • Varför ska man välja oss framför ett annat alternativ?

Svaren på dessa frågor är lämpliga att använda sig av när man vill mäta styrkan i sitt varumärke. Har du inte dem är det ett tecken på att ni behöver arbeta med er positioneringsförklaring, som det heter.

Läs gärna mer om strategier och varumärken på vår webb eller hör av dig på 031-708 99 25 så utvecklar jag gärna mitt resonemang! :)

Bild: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.