Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


forskning, undersökning, statistikkommunikation & ledarskapvarumärke & strategisk kommunikation

Digitalisering, värderingar
och varumärket #1

onsdag, 15 juni, 2016

varumarke_kundservice_2

Det pratas mycket om digitalisering i dessa dagar. Och visst är det viktigt. Men det verkar finnas en övertro på att digitalisering i sig självt ska lösa en väldig massa problem.

Till exempel läste jag (Lena) nyligen något resonemang om att digitalisering per automatik leder till mer kundfokus, att kunden sätts i centrum. Jag förstår resonemanget och instämmer, till viss del. Men jag tror inte att det är teknik som gör att vissa företag och organisationer saknar kundfokus.

Om man som företag behöver öka kundnöjdheten och stärka sitt varumärke handlar det i första hand ofta om attityder och värderingar hos människorna i verksamheten – inte om digitalisering och teknik.

Att vi här i Sverige har mycket att jobba på när det gäller just kundservice, kundbemötande och kundfokus är det ingen tvekan om. Själv blev jag lika fascinerad som vanligt av årets Sverigestudie:

”Likt tidigare år ser vi ett fokus på den interna miljön, både vad gäller nuläget och det önskade läget. Kundfokus är fortfarande frånvarande i beskrivningen av den svenska arbetsplatsen, både i vad som upplevs idag och vad som önskas i framtiden. Kunden är lika osynlig i privat som offentlig sektor*.”

Något förenklat: I Sverige tycker vi att det viktigaste är att man själv trivs på jobbet, kunderna kommer i andra hand (eller mer exakt på plats 35, enligt Sverigestudien 2016).

Självklart förstår jag att alla vill ha ett jobb man trivs med. Problemet är bara att det inte brukar gå så bra för verksamheter som inte värdesätter sina kunder tillräckligt högt…

Fortsättning följer i nästa bloggpost.

*Mycket intressant! Medarbetare i företag är alltså inte mer kundfokuserade jämfört med medarbetare i offentlig sektor, vilket förvånar mig. Företag är ju ännu mer direkt beroende av sina kunder jämfört med många offentliga verksamheter.

Bild: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.