Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


affärsutveckling & verksamhetsutvecklingdigitaliseringvarumärke & strategisk kommunikation

Vad är digitalisering och digital kommunikation?

fredag, 16 september, 2016

digitalisering

Jag (Lena) gillar digitalisering, men har svårt för ordet ”digitalisering” :)

Och jag har samma relation till ord som till exempel “vision”, “varumärke”, “kärnvärden”, “marknadsföring” och “kommunikation”. Det är ord som används med många olika betydelser – och man kan aldrig vara helt säker på vad någon menar när någon använder ordet.

Egentligen är det inte alls konstigt att det uppstår många betydelser och begreppsförvirring kring vissa ord. Kommunikation, marknadsföring och affärsutveckling är ju ständigt föränderligt. Det som gällde igår blir något annat imorgon. Inte helt lätt att hänga med!

På sistone har jag tänkt på att ”digitalisering” används på lite olika sätt. Jag kan tycka att man ofta blandar man ihop ”digitalisering” med ”digital kommunikation”, vilket tyvärr kan leda till en del missförstånd. Visst kan digitalisering handla om digital kommunikation och digital marknadsföring, men som jag ser det är digitalisering långt mycket mer än att till exempel ha en facebooksida, annonsera på Google eller instagramma.

Så, vad är digitalisering? För mig handlar ”digitalisering” om (modern) affärsutveckling. Eller om man vill kalla det verksamhetsutveckling, organisationsutveckling, produktutveckling eller tjänsteutveckling. Och jag tror att de flesta kan hålla med om att alla områden och branscher, både privata företag och offentliga verksamheter, står inför utmaningen ”digitalisering” just nu.

Digitalisering är alltså något stort och övergripande som verkligen kan påverka både affärsidé, organisationsstruktur och sortiment på ett ibland väldigt påtagligt, omvälvande och kanske ibland jobbigt vis, för både företag, myndigheter och andra organisationer.

Vad är digital kommunikation då? För mig handlar digital kommunikation till exempel om hur man planerar att sköta internkommunikation i digitala kanaler, att kommunicera med sina användare i sociala medier eller att få in nya kunder via digitala kanaler. För ett företag behöver “digital kommunikation” inte nödvändigtvis vara lika omvälvande som “digitalisering”, även om nya sätt att kommunicera naturligtvis kan påverka många fler än enbart marknadsavdelningen och kommunikationsavdelningen. Till exempel att en VD börjar använda Twitter, eller att kundtjänst involveras för att svara på frågor via Facebook och Twitter.

Skillnad mellan digitalisering och digital kommunikation:
Något förenklat men ändå:

 • Digitalisering = Affärs-/verksamhets-/organisations-/produkt-/tjänsteutveckling (dvs frågor för styrelse och ledning).
 • Digital kommunikation/digital marknadsföring = information, kommunikation, marknadsföring i digitala kanaler, till exempel via Facebook, Linkedin, Instagram, bloggar, Google, Snapchat eller en app (dvs frågor för ledning, marknadsavdelning, kommunikationsavdelning).

Foto: Bildarkiv Kreafon

inspo_butiken

RELATERAT INNEHÅLL


4 kommentarer till “Vad är digitalisering och digital kommunikation?”

 1. Henrik Nilsson säger:

  Hej Lena!

  Tack för en intressant blogg! På Terminologicentrum TNC arbetar vi dagligen med begreppsförvirring och gör vårt bästa för att reda ut begreppen. Just “digitalisering” har vi rett ut och du kan antingen söka på “digitalisering” i Rikstermbanken (www.rikstermbanken.se) eller läsa ett inlägg på vår webbplats om detta: http://www.tnc.se/2013/02/digitalisering-konkret-omvandling-till-nollor-och-ettor-eller-allmaent-oekande-av-datoranvaendandet/

  Hälsningar
  Henrik Nilsson, terminolog

 2. Prettyhomeblog säger:

  Hej, Hittade precis er sida och gillar den mycket!
  MVH
  Berith

 3. Kreafon säger:

  Tack, kul att höra! :)

 4. Lena (Kreafon) säger:

  Tack Henrik, jag kände inte till TNC och Rikstermbanken sedan tidigare!

  Men jag förstår nog ändå inte riktigt… Om man söker på “digitalisering” får man ju upp åtta träffar. Vilken är den rätta? :)

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.