Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


affärsutveckling & verksamhetsutvecklingvarumärke & strategisk kommunikation

Visionen och varumärket #1

torsdag, 26 januari, 2017

vision_varumarke_1

Jag (Lena) fick en klok fråga idag. Den handlade om relationen mellan en verksamhets vision och verksamhetens varumärke. Alltså, hur de två förhåller sig till varandra. Mycket intressant!

Beroende på bakgrund, ”skola” och vad man arbetar med så finns det olika synsätt, och jag tänkte dela med mig av min syn på saken.

Allra först: Det jag skriver här gäller i första hand företagsvarumärken (alltså när ett företag eller en organisation är varumärket, till exempel ett försäkringsbolag eller en myndighet) – inte produktvarumärken (t.ex ett schampo). I första hand har jag dessutom tjänsteföretag och olika typer av organisationer i åtanke. Verksamheter som levererar varumärket via sina medarbetare, så att säga.

Jag ser Visionen som den ”övergripande ledstjärnan”, ett önskat tillstånd eller en målbild. Kärt barn har många namn. Men! Visionen är för mig inte alls detsamma som ett mål.

Visionen ska peppa och motivera. Det finns visioner som formuleras i stil med ”Vi ska omsätta XX miljoner om 1 år”. Kanske peppar det ledningsgruppen, men frågan är hur motiverande det känns för övriga medarbetare. Visioner i stil med ”Vi vill förändra världen (och när du jobbar här är du en del av det)” fungerar mycket bättre, så som jag ser det. Därmed inte sagt att man inte ska ha mål.

Självklart ska man ha affärsmål! De ska vara mätbara, så att man klart och tydligt kan se om man har nått sitt mål. ”Vi ska omsätta XX miljoner om 1 år” är ett exempel på ett mätbart affärsmål. Om ett år är det enkelt att se om målet är uppfyllt eller inte, genom att titta på aktuell omsättning.

Visioner behövs för att motivera medarbetare. Mål behövs för affären (eller verksamheten, om man till exempel är en organisation inom offentlig sektor). Och varumärkesplattformen behövs för att få en styrning dit man vill – och rätt marknadsföring och kommunikation.

Fortsättning: Visionen och varumärket #2

Foto: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.