Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


affärsutveckling & verksamhetsutvecklingvarumärke & strategisk kommunikation

Visionen och varumärket #2

torsdag, 26 januari, 2017

vision_varumarke_2

Fortsättning från föregående bloggpost.

Visionen behövs alltså för att motivera alla medarbetare. Men det är egentligen bara halva sanningen. En vision visar också vägen framåt. Vart är vi på väg? Eller snarare, vart vill vi vara på väg?

Visionsarbeten kan till exempel vara bra för att skapa samsyn kring verksamheten framåt, och för att skapa engagemang internt. Det kan också vara ett tillfälle att våga eller ta sig tid att tänka framåt, något som man kanske inte hinner i vardagen.

Väldigt många visioner blir tyvärr till floskler. Det vill säga tomma ord som inte betyder något. För att undvika att det blir så måste man omsätta visionen till praktisk handling. Först i ledningsgruppen, för att sedan spridas genom hela organisationen. Det finns olika sätt att göra det på. I ett mindre företag kan det ”räcka” med en visionär och karismatisk VD, som får saker att hända.

I andra sammanhang kan ett varumärkesarbete vara ett sätt att omsätta visionen till strategitänk, praktisk handling och kommunikation. Exempel: Om visionen är i stil med ”Vi vill förändra världen” blir steg 2 att fundera över hur man ska arbeta för att göra det (varumärkesplattform).

Relationen mellan Vision och Varumärke, så som jag ser det och något förenklat: visionen visar vägen och varumärkesplattformen konkretiserar.

Här vill jag (Lena) passa på att flika in min syn på vad en varumärkesplattform är. För mig är en varumärkesplattform ett styrdokument som ska fungera för både verksamhet, affär och marknadsföring (alltså inte bara för marknadsföring och kommunikation).

Kreafon arbetar vi utifrån en metod som vi kallar TrädetTM, som säkerställer en strategisk och praktisk varumärkesplattform fullt ut. Trädet inkluderar till exempel vision, värdegrund, kärnvärden och positionering – och resulterar i en varumärkesplattform som gör nytta på riktigt, för både företag och andra slags organisationer.

Fortsättning följer: Visionen och varumärket #3

Foto: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.