Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


affärsutveckling & verksamhetsutvecklingdigital kundservicemarknadsföring & reklamsociala medier

Detaljhandel, digitalisering och sociala medier

måndag, 13 mars, 2017

lenaleigert_dagensindustri

För ett tag sedan blev jag (Lena) intervjuad om sociala medier och detaljhandel, och vi kom in på både digitalisering och kundservice. Det hela mynnade ut i en artikel i Dagens industri.

Detaljhandeln står inför många intressanta förändringar som hänger samman med digitalisering, sociala medier och digital marknadsföring. Alla aktörer i kedjorna påverkas. Och det är sannerligen inga lätta nötter att knäcka!

Här är några områden som jag tycker är särskilt intressanta:

 • Den som blir bäst på att ta hand om kunden vinner
  Inget nytt under solen! Kundservice är ett framgångskoncept. Än så länge är ”digital kundtjänst” – eller ”kundservice i sociala medier” – om man så vill, i sin linda. Här finns stora förbättringsmöjligheter för de flesta.
 • Fysiska butiker – eller inte
  Hur vill man använda sina fysiska butiker i framtiden. Som butiker där folk handlar, som inspirerande showrooms, eller både och? Och hur ser strategin ut för det?
 • Återförsäljare – eller inte
  Hur ska och kommer återförsäljarledet att se ut framöver? Behöver man återförsäljare eller kan man själv stå för de säljkanaler och den marknadsföring som behövs? Kommer det att finnas en marknad för återförsäljare? Och i så fall, som fysiska butiker eller i digital form?
 • Digital affärsutveckling
  Den som vill finnas imorgon behöver fundera i digitala banor – och agera. Därmed inte sagt att det är rätt för alla att syssla med e-handel. Men oavsett om man representerar ett produktvarumärke, är en återförsäljare eller driver en butikskedja så påverkas man av digitaliseringen och konsumenters nya behov, vanor och användning av t.ex sociala medier. Som någon sa: Man behöver inte en digital strategi, utan en strategi för en digital värld.
 • Digital kommunikation och marknadsföring
  Dagens och morgondagens marknadsföring och kommunikation är inte lika avgränsande produktioner som t.ex produktkataloger. Det fungerar sannolikt inte att ha ett par produktfotograferingar om året för att täcka alla behov. Det går helt enkelt inte jobba som förut. Bör man outsourca sin digitala kommunikation och marknadsföring, eller stå för den inhouse – eller hitta en gyllene medelväg?

Som sagt, det här är utmaningar (och möjligheter!) som blir spännande att följa framöver. Och faktum är att detta är samma nötter som många business to business-företag också behöver knäcka relativt snart – digital kundtjänst, återförsäljare eller inte, och digital affärsutveckling.

Intressant!

Foto: Skärmdump, Dagens industri

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.