Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


internkommunikationvarumärke & strategisk kommunikation

Internt varumärkesarbete – varumärkesskolan #8

torsdag, 31 augusti, 2017

orgschema

Det här med ”internt varumärkesarbete” är, precis som med så många andra varumärkesrelaterade begrepp, lite smålurigt.

Dels kan man mena ”implementering” och ”aktivering”, det vill säga hur man arbetar internt med att omsätta till exempel värdegrund, kärnvärden och ledord i praktisk vardag, för att göra medarbetarna till representativa förebilder och goda ambassadörer för varumärket.

Internt varumärkesarbete kan också vara aktuellt för att få ihop delar till en funktionell helhet, till exempel när två eller flera verksamheter/företagskulturer har fusionerats.

Men internt varumärkesarbete kan också betyda något helt annat. Ett varumärkesarbete i det stora hela. Så här:

En stor organisation, ett företag eller en myndighet, består av många delar. Till exempel olika avdelningar, affärsområden eller geografiskt spridda arbetsplatser.

Låt säga att en specifik del, en viss avdelning, lider av ett oförtjänt dåligt rykte. Ryktet säger att det är en ineffektiv avdelning där man inte får något gjort. Personerna som jobbar där verkar flummiga och verklighetsfrånvända. Avdelningen bara kostar, utan att leverera något nytta till övriga organisationen.

I själva verket bidrar avdelningen till en otrolig nytta och arbetsteamet är både kompetent och högpresterande. Problemet är att ingen i den övriga organisationen vet vad de faktiskt gör. Kanske skulle man kunna påstå att avdelningen har fokuserat för mycket på sin kärnverksamhet och liksom glömt av att berätta om sina fina resultat. Man har högpresterat i det tysta, så att säga. Därför tror kollegerna på övriga avdelningar att de inte får något gjort.

Situationer som ovan kan uppstå i både företag och i offentliga verksamheter, och det måste inte nödvändigtvis handla om särskilt stora organisationer. Ofta handlar det om bristande internkommunikation, men det kan också vara mer komplext än så och handla om företagskultur och ledarskap.

I värsta fall blir avdelningen nedläggningshotad, eftersom den ändå ”inte gör någon nytta”.

Det är i situationer som dessa som det kan vara aktuellt med ett internt varumärkesarbete. Naturligtvis handlar det inte om att avdelningen ska skaffa sig en egen logotyp och göra reklamkampanjer. Istället handlar det om att ”lobba internt”. Att lyfta fram avdelningen, ta plats och arbeta för att få det goda rykte man faktiskt förtjänar. Att positionera sig internt i organisationen.

För dig som är intresserad av varumärkesfrågor finns mer att läsa här.

Foto: Bildarkiv, Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.