Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


kommunikation i offentlig sektorvarumärke & strategisk kommunikation

Kommunens varumärke och företagsklimatet

tisdag, 3 oktober, 2017

mata_varumarke

Vi får ofta frågan hur man mäter ett varumärke. Det finns många svar, beroende på vem som frågar och varför man vill mäta varumärket.

För en kommun som vill mäta hur starkt varumärket är kan det vara intressant att titta på företagsklimatet i kommunen. Det svarar inte på hur starkt en kommuns varumärke är i sin helhet, men det är en av många parametrar som tillsammans gör helhetsbilden.

En kommun kan arbeta med sitt platsvarumärke (destination/boplats för besökare och invånare) eller kommunvarumärke/organisationsvarumärke (kommunorganisationens förtroende hos alla som har kontakt med kommunen) – eller båda, parallellt eller tillsammans. Oavsett varumärkesstrategi så är det av olika anledningar viktigt för kommunen att attrahera och behålla företag i kommunen, bland annat för att:

  • Företag bidrar till aktivitet i stadskärnan.
  • Företag kan få fler (anställda, turister och invånare) att vilja spendera mer tid på och ”konsumera” orten.
  • Företag inom besöksnäringen/upplevelseindustri kan dra fler besökare till kommunen, vilket i sin tur kan generera att fler vill bosätta sig permanent på orten.
  • Många företag på orten skapar arbetstillfällen, vilket också kan bidra till en ökad inflyttning.
  • Med mera!

Förra veckan presenterade Svenskt Näringsliv resultatet av sin årliga rapport, ”Lokalt företagsklimat – Ranking 2017”. Rekordmånga kommuner får högt betyg i år, så det är bara att gratulera. Inte minst till Solna som är bäst i landet för tioende (!) året i rad.

PS. Apropå att mäta varumärket: Jobbar du med utveckling och varumärkesfrågor i en kommun? Just nu har Kreafon en pågående enkät om varumärket i kommunen som du gärna får svara på. Klicka här om din kommun redan idag HAR en varumärkesplattform. Och klicka här om din kommun idag INTE har en varumärkesplattform. Tack på förhand!

Foto: Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.