Starkare varumärke och smart kommunikation i en digital värld


digital kommunikation & digital marknadsföringdigital kundserviceguider & tipssociala medier

Hur ska man skriva i sociala medier?

tisdag, 21 november, 2017

skriva_i_sociala_medier

”Hur skriver man i sociala medier?” Den frågan får vi ofta! Många undrar också om vi har skrivkurser med fokus på sociala medier.

Hittills har vi inte haft öppna skrivkurser för sociala medier, men däremot håller vi företagsinterna kurser där vi anpassar kursinnehållet till rätt sammanhang, även om det naturligtvis finns generella tips för att skriva i sociala medier:

  • Tänk på den som ska läsa
  • Undvik ett omständligt språk
  • Skriv begripligt
  • Skriv inte för långt
  • Använd ett vårdat språk
  • Ha gärna en personlig ton
  • Och så vidare

Men! Egentligen är det svårt att säga vad som är rätt och fel när det kommer till skriven text i sociala medier.

För det första handlar det ju ofta inte om skriftspråk på samma sätt som när man skriver ett pressmeddelande, till exempel. Skriven text i sociala medier hamnar ju ofta mittemellan skriftspråk och talspråk. Därför måste det inte vara självklart att man i alla lägen måste följa de regler som finns för det skrivna språket.

För det andra är det en klar fördel att sträva efter att fylla avsaknaden av gester och kroppsspråk, och förmedla känslor, med sin skrivna text. Då kan det till exempel vara användbart med smileys och emojis. Men smileys och emojis kan också bli helt fel i vissa lägen…

För ett specifikt företag och i vissa sammanhang kan det finnas ”rätt” och ”fel” vad gäller skriven text i sociala medier. När vi håller företagsutbildning i sociala medier – för till exempel marknadsavdelningar, kommunikatörer eller personer som jobbar med kundtjänst – relaterar vi alltid till specifika syften, tänkta målgrupper och företagets övergripande tonalitet och varumärke.

Så, hur ska man då skriva i sociala medier? Svar: Det beror på ;)

Läs mer: Guideboken Kommentarer i sociala medier innehåller mer läsning om att skriva i sociala medier. Foto: Kreafon

RELATERAT INNEHÅLL


Comments are closed.

Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på denna bloggpost.

Kontakta Kreafon!

Är du intresserad av konsultation eller utbildning, eller vill veta mer om Kreafons tjänster och böcker? Slå en signal på 031-708 99 25, eller använd formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Behöver du support för t.ex Instagram och Facebook ber vi dig att kontakta dessa företag direkt. Tyvärr har vi inte möjlighet att ge support i enskilda ärenden.